Het Rode Kruis heeft transgenders uitgesloten van bloed- en plasmadonatie. De organisatie kan naar eigen zeggen de veiligheid van donor en patiënt niet garanderen. Dat schrijft onder meer Het Laatste Nieuws. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die van geslacht zijn veranderd een risicogroep vormen voor hiv-besmetting. Het Rode Kruis benadrukt wel dat het gaat om een voorlopige maatregel.

De typische vragenlijst die potentiële donoren moeten invullen is sinds eind april een vraag rijker. Iemand die bloed of plasma wenst te doneren, moet voortaan aangeven of hij of zij een geslachtsverandering heeft ondergaan. Indien dit het geval is, mag de persoon geen bloed doneren. Het gaat om een voorlopige voorzorgsmaatregel van het Rode Kruis. “Er is nog te weinig bewijs dat giften van transgenders 100% veilig zijn”, klinkt het bij woordvoerder Ine Tassignon.

Naast het bloed kan het Rode Kruis ook de veiligheid van de donor niet garanderen. Mannen kunnen immers meer centiliter bloed doneren dan vrouwen. “Bij personen in transitie is het moeilijk na te gaan hoe zij anatomisch en fysiologisch in elkaar zitten”, aldus het Rode Kruis. “Ze zijn niet helemaal man, niet helemaal vrouw.”

Verder bestaat ook een groter risico dat het bloed van transgenders met hiv besmet is. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt de groep als één van de vijf risicogroepen voor die aandoening. Het Rode Kruis benadrukt wel dat het gaat om een voorlopige maatregel omdat er vandaag nog te weinig overtuigend wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is. “Als blijkt dat wij geen enkele reden hebben om transgenders tijdelijk of toch voor altijd uit te sluiten, schrappen we dit uitstel natuurlijk”, onderstreept de organisatie.