Bij sp.a worden de messen stilletjesaan geslepen, zo lijkt het. Oud-partijvoorzitter Bruno Tobback – in 2015 nog geklopt door huidig voorzitter John Crombez tijdens de voorzittersverkiezingen – bleef nog beleefd met zijn commentaar over de nieuwste kiesnederlaag van zijn partij deze ochtend op Radio 1. Maar de existentiële kritiek op Crombez’ vernieuwing – waaronder diens anti-cumulregel – was duidelijk. “Ik vind het choquerend als ik mensen hoor zeggen dat de vernieuwing een succes geweest is. Als je zoveel parlementsleden verliest, moet je jezelf toch wat grondiger in vraag stellen.”

De socialisten hebben weer kloppen gekregen. In het Vlaams parlement heeft men nog amper 12 zetels, waar er voorheen 18 waren. In de Kamer resteren er nog 9 sp.a-leden. Voor 26 mei waren dat er nog 13. Bruno Tobback – die als Vlaams Parlement-lijsttrekker in Vlaams-Brabant opnieuw verkozen raakte (maar daarbij slechts 19.284 stemmen behaalde) – is kritisch voor zijn partij en de lijn die werd aangehouden door voorzitter Crombez. “Ik wil niet focussen op de vraag of Crombez aan moet blijven of niet. Maar als je slecht scoort, moet je jezelf wel in vraag stellen”, zo zei hij op Radio 1 deze ochtend. “Ik heb heel erg het gevoel dat sommigen willen overgaan tot de orde van de dag, en ik vind het zelfs wat choquerend als ik enkele mensen hoor zeggen dat de vernieuwing een succes is geweest.

Tobback: “Alle regeringspartijen hebben verloren, dat beleid is afgestraft, alleen stond het alternatief dat er had moeten staan, er niet. Dat hadden wij moeten zijn”

De vraag is nog maar of Crombez – die 55.678 voorkeursstemmen won – zo licht over de nederlaag gaat zoals Tobback doet uitschijnen. Na afloop van de lokale verkiezingen in oktober wilde Crombez eveneens opstappen, maar dat werd geweigerd door het partijbureau. Maar nu er niet direct verkiezingen aankomen, is de exit van Crombez misschien wel in de sterren geschreven.

“Als je zoveel parlementsleden verliest moet je jezelf toch wat grondiger in vraag stellen, en niet gewoon verder doen. Deze voorzitter is er niet in geslaagd om aan voldoende kiezers duidelijk te maken dat wij voor hen staan”, vindt Tobback. “Ik denk dat de sp.a het de voorbije vier jaar heeft laten liggen door zich te veel bezig te houden met eigen statuten, en zo de kans gemist heeft om een echt vooruitstrevend alternatief te zijn voor het beleid dat gevoerd is. Alle regeringspartijen hebben verloren, dat beleid is afgestraft, alleen stond het alternatief dat er had moeten staan, er niet. Dat hadden wij moeten zijn.” Tobback vindt zo onder meer dat sp.a meer moet inzetten op klimaat, milieu en natuur.

(Lees verder onder de tweet.)

Wie vervangt Crombez?

Dit najaar worden er voorzittersverkiezingen georganiseerd bij de sp.a. Tobback zelf, die de partij leidde tussen 2011 en 2015, zal zich hiervoor echter geen kandidaat stellen. “Wie het dan moet worden, laat ik aan de leden over. Maar ik heb daar een eigen mening over, dat kan je wel afleiden uit wat ik verder heb gezegd.”

Eerder dit weekend had ook de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (sp.a), alweer scherpe kritiek geuit aan het adres van Crombez. Vooral de anti-cumul-regel moest er aan geloven alsook het feit dat Crombez zelf een uitzondering vroeg voor deze regel“Ik had het nog kunnen begrijpen als hij had gezegd dat hij tijdelijk gaat cumuleren vanuit het gegeven dat hij ook geen kandidaat-voorzitter zou zijn, maar ook dat laat hij weer in het midden. We moeten een duidelijk verhaal hebben, met een duidelijke strategie. Dus ik denk dat we daarom absoluut een nieuwe voorzitter moeten hebben.”

Lees ook:

Slecht nieuws voor Crombez: Bonte wil nieuwe voorzitter

Voorzitter en Kamerlid: Crombez krijgt uitzondering op ‘eigen’ cumulregel