Danny V. (57) zit in de penarie. Hij werd in Thailand gearresteerd en zal normaliter worden vervolgd wegens het dealen van cocaïne. Maar daar staan zware straffen op in de Zuid-Oost-Aziatische en populaire vakantiebestemming voor Vlamingen en andere West-Europeanen van middelbare leeftijd. De familie van V. reageert vol ongeloof. “Hier krijgt een dealer een boete, of hooguit een enkelband. Toch geen dodelijke injectie?”, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Tijdens een druk bezochte persconferentie maakte de Thaise politie het nieuws bekend vorige week. Men had een Vlaming opgepakt wegens het dealen van minstens twee zakken cocaïne. Dit na een ‘sting’-operatie uitgevoerd door de politie, waarbij de verdachte op heterdaad werd betrapt. Op grote presentatiebladen werden de in beslag genomen drugshoeveelheden getoond, samen met een ‘mugshot’-foto van Danny V. Thailand staat bekend om haar harde aanpak tegen drugs. Dealers riskeren er levenslange celstraf of zelfs de doodstraf.

Danny woonde al 20 jaar in Thailand en kocht villa’s in ‘Sin City’ Pattaya, maar nu is de grote vakantie voorbij

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op en tracht de situatie te remediëren, maar het is gekend dat Thailand weinig buigzaam is in dit soort zaken. “Op het bezit of gebruik, ook in erg kleine hoeveelheden, staan zeer strenge straffen. Die kunnen oplopen tot levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf”, zo laat men op ‘BuZa’ weten aan Het Laatste Nieuws.

De familie van V. reageert in ieder geval verbaasd. “Dat Danny drugs zou dealen, lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. Hij wéét dat daar strenge straffen op staan. Misschien logeerden er af en toe toeristen bij hem die vroegen om ‘een extraatje’, en is hij op die manier tegen de lamp gelopen?”, zo vraagt men af. “Als het klopt dat hij dealde, moet hij uiteraard gestraft worden. Maar de doodstraf? Komaan, zeg. In België krijgt een dealer een boete, of hooguit een enkelband. Toch geen dodelijke injectie?”

V. verhuisde reeds 20 jaar geleden naar Thailand en kocht er meerdere villa’s op. In Thailand is alles immers een pak goedkoper. De villa’s kocht hij in Pattaya. De badplaats staat bekend als een oord van decadentie, ook wel ‘Sin City’ of zelfs ‘Sex Capital’. De Thaise overheid wil echter af van dit imago, en hanteert strenge wetten tegen allerlei zeden- en drugsovertredingen om dit te bereiken. Prostitutie werd er formeel verboden en dealen wordt hard aangepakt. Wie veroordeeld wordt – en de doodstraf ontloopt – wacht geen prettige toekomst. De cellen zijn er flink overbevolkt en de temperaturen lopen er op tot 40 graden. Eten krijgt men door de tralies en water in oude verfpotten.