Steve Bakelmans, de moordverdachte in de zaak Julie Van Espen, is veroordeeld in beroep tot vijf jaar cel. Dit wegens de verkrachting van zijn ex-vriendin. Hij heeft de maximumstraf gekregen voor de verkrachting van een meerderjarige. Het hof beval zijn onmiddellijke aanhouding. Dat rapporteren de Mediahuiskranten zoals Gazet van Antwerpen. Hij is echter sinds vorige maand reeds in hechtenis nadat bekend werd dat hij Julie Van Espen (23) wurgde

Bakelmans werd in 2017 reeds veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Hij werd echter niet onmiddellijk aangehouden door de rechter en ging tevens in beroep. Omdat de zaak, die vandaag dus eindelijk werd uitgesproken, zolang aansleepte kon Bakelmans echter toeslaan die noodlottige zaterdag 4 mei. Julie Van Espen verloor hierbij het leven, iets wat veel ophef veroorzaakte. Het uitstel zou te wijten zijn geweest aan personeelstekort, zei eerste voorzitter bij het hof van beroep Rob Hobin nog nadien.

“Het is een zware straf”, vindt adocaat Bakelmans

De veroordeelde kreeg de maximumstraf: 5 jaar effectieve celstraf. Hij werd ook voor tien jaar uit zijn rechten ontzet en is 10 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Dat is een bijkomende straf die ingaat na de celstraf en waarbij de veroordeelde onder toezicht blijft van de strafuitvoeringsrechtbank. De aanklager vroeg de onmiddellijke aanhouding, waarop werd ingegaan door de rechter. “Het is een zware straf, van vier jaar in eerste aanleg naar vijf jaar en een terbeschikkingstelling van tien jaar nu. [Maar] dat hadden we wel verwacht”, vertelt Dimitri De Béco, advocaat van Bakelmans, via de Gazet van Antwerpen.

De Béco ging ook in op waarom Bakelmans gisteren weigerde mee te werken aan de reconstructie van de moord op Julie Van Espen. “Mijn cliënt voelde zich gisteren fysiek en mentaal niet in staat om mee te werken, hij was uitgeput”, zo klinkt het. “Enerzijds door de confrontatie met de door hem gepleegde feiten, anderzijds door de toestand in de gevangenis.” Bakelmans zou zich via zijn advocaat reeds hebben verontschuldigd bij de familie van Julie voor de annulering van de wedersamenstelling.