De Belgische Staatsveiligheid is een onderzoek gestart naar een islamitische school in Genk. Dat meldt Het Belang van Limburg. Officieel zou de vzw Lectio de school hebben opgericht, maar in realiteit zou het de omstreden Milli Görüs zijn die achter de oprichting van de school zit. Deze beweging heeft nauwe banden met de Turkse overheid en kwam eerder al in het vizier van de Staatsveiligheid.

Milli Görüs is een Turks conservatieve-religieuze beweging en één van de grootste islamitische verbanden in Europa dat strijdt voor een plaats voor de islam in Europa. Ze zijn initiatiefnemers en eigenaars van verschillende moskeeën in ons land en richtten ook al verschillende scholen op in Brussel en Charleroi. Enkele maanden geleden raakte nog bekend dat de Vlaamse Gemeenschap een islamitische nepuniversiteit van Milli Görüs subsidieerde.

Nu zou Milli Görüs ook een islamitische school in Genk willen oprichten. Ze kochten daarvoor enkele maanden geleden gebouwen op in de Limburgse stad, maar al snel ontstond er veel ophef over de oprichting van de school. N-VA en Vlaams Belang kwamen in opstand tegen de oprichting van de school.

Vzw Lectio

Door de ophef die ontstaan was besloot Milli Görüs om de erkenningsaanvraag voor de islamitische school niet zelf te doen. Die erkenningsaanvraag werd ingediend door de vzw Lectio, een vzw die pas enkele maanden geleden werd opgericht en vijf bestuursleden telt. Zuhal Demir (N-VA) vroeg om een onderzoek naar de echte eigenaars van de school.

Dat onderzoek zal er nu komen, zo maakte Demir zelf bekend op Facebook. “Vandaag ontving ik een antwoord van ontslagnemend minister De Crem dat mijn vraag tot een grondigere doorlichting van de organisatie achter het Selam College werd bijgetreden door de Vlaamse Onderwijsinspectie. Staatsveiligheid zal een onderzoek starten naar de vzw Lectio, de vereniging achter de islamschool die wil open gaan op 2 september.”

Demir benadrukt tevens nogmaals dat de komst van de school geen goede zaak zou zijn. “Een islamschool in Genk is niet welkom en een ramp voor de integratie. Het is niet omdat er vrijheid van onderwijs is, dat we daarom zomaar alle soorten onderwijs moeten toelaten. Als we de toekomst van onze samenleving ernstig nemen, moeten we alles doen om de opening te voorkomen”, aldus Demir.