In Spanje zullen de centrumrechtse Partido Popular (PP) en het rechts-unitaire en rechtsnationalistische Vox samenwerken in gemeenten waar zij samen een absolute meerderheid halen. Vox werd vijf jaar geleden opgericht door misnoegde PP-leden.

In Spanje hebben de centrumrechtse Partido Popular (PP) en het rechts-unitaire Vox een ‘principeakkoord’ bereikt om samen te regeren in gemeenten waar ze samen een meerderheid haalden na de gemeenteraadsverkiezingen op 26 mei. Het akkoord is het resultaat van onderhandelingen tussen beide partijen in het Spaanse Lagerhuis.

Tegen regionalisme

Het gaat onder meer om gemeenten zoals Almería, Pozuelo en Majadahonda en het district Las Rozas in Madrid. Het akkoord is enkel van toepassing op gemeenten waar de twee partijen een absolute meerderheid halen. In sommige gemeenten, zoals Ceuta, klinkt er wel weerstand tegen de samenwerking bij de lokale PP-afdelingen.

Eerder sloot het rechtsliberale Ciudadanos (C’s) al de samenwerking met Vox uit. Al lijkt de PP desalniettemin te hopen hier en daar een Andalusisch scenario – waarbij Vox gedoogsteun levert aan een regering van C’s en de PP – over te kunnen doen, om links buiten te houden.

Het rechtsnationalistische Vox werd vijf jaar geleden opgericht door misnoegde PP-leden. De partij maakt de laatste jaren een sterke opgang. Het unitaire Vox is sterk gekant tegen regionalisme, wil meer regionale en lokale bevoegdheden naar Madrid overdragen en eist ook een harder optreden tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Vox staat kritisch tegenover de islam, migratie en het feminisme en bepleit het behoud van een traditionele katholieke identiteit.