Via Twitter kondigt de rechtse en staatsnationalistische partij uit Spanje, VOX, aan dat men naar de ECR (European Conservatives and Reformers) zou gaan. Dat is de fractie in het Europees Parlement (EP) van de Conservatieve partij in het VK, maar ook die van de N-VA. En dat kan vonken geven, want N-VA is een volksnationalistische partij en als dusdanig bijzonder uitgesproken vóór de Catalaanse onafhankelijkheidszaak. “De standpunten van VOX staan haaks op alles wat wij vertegenwoordigen”, zegt uittredend Europees parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) via Knack.

Op Twitter liet VOX gisteren het nieuws weten. “Finaal zal VOX deel uit maken van de Groep van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, red.)”, zo klonk het. VOX behaalde meer dan 6 percent in de Spaanse EP-verkiezingen, en dat is goed voor drie zetels, hetzelfde aantal dat de N-VA kan leveren. VOX is een radicale afsplitsing van de gematigd conservative Partido Popular en uitgesproken pro-Spaans en rechtsconservatief. En dat ligt moeilijk bij de N-VA.

“VOX-politici willen mensen vervolgen die democratisch zijn verkozen. Ze koesteren een diepe haat tegen alles wat Catalaans is”, zo sakkert Demesmaeker over zijn toekomstige politieke bondgenoten via Knack. De Spaanse staat houdt verschillende Catalaanse politici gevangen in afwachting van een proces rond rebellie naar aanleiding van het organiseren van het mislukt onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Die maatregelen genieten steun bij VOX. Maar de N-VA heeft nog problemen met de partij. VOX “is homofoob, vrouwonvriendelijk en wil de wetgeving rond huiselijk geweld versoepelen. Hun standpunten staan haaks op alles wat N-VA vertegenwoordigt.”

Vertrekt N-VA uit ECR met slaande deuren?

De kranige Demesmaeker is dan ook niet van plan om de zaken blauw blauw te laten. “Ik ga me stevig verweren en misschien wel een stemming aanvragen. Al moet ik dat laatste nog overleggen met mijn partijgenoten”, zegt Demesmaeker. De vraag is ook nog maar wat hij kan doen, op 26 mei behaalde de N-VA geen vier maar drie zetels in het EP, waardoor Demesmaeker net naast een vierde zetel greep. Bovendien is helemaal niet duidelijk of N-VA in de ECR-fractie zal blijven. De politieke toekomst van de Britse Conservatieven in het EP is immers onzeker én – belangrijker – de partij van onder meer uittredend premier Theresa May werd na de laatste verkiezingen bijzonder klein in het EP met amper 4 zetels, dit vooral ten voordele van de Brexit Party van Nigel Farage. Hierdoor komt de ECR ietwat op los zand te staan.

Vorige week werd tevens duidelijk dat de rechtsconservatieve FvD van Thierry Baudet naar de ECR trekt. Die partij won eveneens drie EP-zetels, maar is voorstander van een volledige Nederlandse exit uit de Unie. N-VA liet toen optekenen dat het hiermee niet akkoord gaat, “maar dat wil niet zeggen dat het Forum van dezelfde strekking is als de rechts-radicale partijen”, aldus toen ook Demesmaeker in Knack.

Wel was toen al duidelijk dat Geert Bourgeois, wél verkozen in het EP voor de N-VA, “nog volop gesprekken [voert] met andere fracties”. Het zou onder meer gaan over de ALDE van Guy Verhofstadt (Open Vld) en de EVP, waar CD&V in zit. Nog opmerkelijk: in de Italiaanse pers wordt geschreven dat N-VA zelfs met het populistische M5S van Beppe Grillo zou praten, dat momenteel gewrongen zit in de EFDD-fractie van Farage. Finaal zal het N-VA-partijbestuur moeten beslissen waar men zal aanschuiven.