John Crombez, de huidige voorzitter van de sp.a, heeft gisteren zijn ontslag aangeboden. Dat rapporteert Het Laatste Nieuws. De terbeschikkingstelling van zijn mandaat kwam er na uitgebreide kritiek vanwege Hans Bonte, sp.a-burgemeester in Vilvoorde, en oud-sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Maar net zoals dat gebeurde bij N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft ook de partijtop van sp.a gevraagd om nog aan te blijven. In het najaar zijn er voorzittersverkiezingen gepland bij sp.a. Crombez kan eventueel dan een stap opzij zetten. Maar zal hij dat ook doen?

Crombez heeft gisteren zijn ontslag aangeboden. Het partijbestuur, dat voor de gelegenheid werd uitgebreid tot alle sp.a-verkozenen, heeft echter in unanimiteit verzocht dat Crombez aanhoudt tot er een nieuwe voorzitter komt. Crombez werd in 2015 voorzitter van de partij na een uitgerekte campagne tegen Bruno Tobback. De nieuwe sp.a-leider voerde hierna allerlei hervormingen door waaronder een deontologische regel die cumuleren verbiedt (al kreeg hij vorige week hier wel een uitzondering voor). Ook kreeg de sp.a een duidelijkere ‘smoel’ van Crombez wat betreft migratie. Maar Crombez’ hervormingen vielen niet overal in goeie aarde.

Crombez fel bekritiseerd, doch met ruime voorsprong populairste politicus binnen sp.a

De sp.a-voorzitter heeft na de recentste kritiek – vanwege Bonte en Tobback – daarom maandag besloten om zijn mandaat ter beschikking te stellen. Hij vroeg het partijbestuur hierover na te denken en “hij bleef zelf niet op de vergadering, zodat zonder aarzeling kon worden gesproken”, zo vertelt een sp.a’er. Het bestuur besloot echter om hun huidige voorzitter aan te houden, tot er een nieuwe voorzitter kan gekozen worden.

Of Crombez zich dan opnieuw kandidaat zal stellen, valt nog af te wachten. De sp.a-leider en econoom had zijn lot vorig jaar al aan de resultaten van de lokale verkiezingen gebonden. Na de teleurstellende resultaten werd hem ook toen verzocht om alsnog verder te doen. In ieder geval is een bereidheid te bemerken bij Crombez om ermee te stoppen. Anderzijds, zo schrijft Het Laatste Nieuws, zou in sp.a vooral het gevoel leven dat Bonte en Tobback met hun kritiek vooral beogen dat Crombez spontaan en op voorhand zou afzien van een tweede termijn. Op deze manier wordt zo’n opzet ontwapend.

Tobback – die als lijsttrekker in Vlaams-Brabant amper 19.000 stemmen won – liet maandag nog optekenen dat “wie slecht scoort, zichzelf in vraag [moet] stellen”. Als dat waar is, dient evenzeer onthouden te worden dat Crombez meer dan 55.000 voorkeursstemmen behaalde in West-Vlaanderen op 26 mei. Dat is goed voor een penetratiegraad van 6,90% (aandeel van alle beschikbare stemmen in een bepaalde kieskring). Dat is meer dan bijvoorbeeld Koen Geens (CD&V), Didier Reynders (MR), Gwendolyn Rutten (Open Vld), Kris Peeters (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld). Ook qua ‘personificatiegraad’ (het aandeel voorkeursstemmen ten opzichte van alle stemmen voor de eigen partij) scoorde de sp.a-kopman in de top 10 van het land.

Lees meer:

Tobback over Crombez: “Wie slecht scoort, moet zich in vraag stellen”