De Nederlandse PvdA-politicus Frans Timmermans maakt volgens de Duitse krant Die Welt het meeste kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Zondagavond wordt daarover beslist door de verschillende regeringsleiders van de Europese Unie. Timmermans moet het afleggen tegen de Duitser Manfred Weber, maar de kans lijkt klein dat bondskanselier Merkel die laatste zal verdedigen. Maandag zou duidelijk moeten worden hoe de Europese topjobs precies verdeeld zijn.

Timmermans en zijn Partij van de Arbeid – een linkse partij vergelijjkbaar met sp.a in België – maken in het Europees Parlement deel uit van de sociaaldemocraten. Met 146 zetels vormen zij na de EVP de tweede grootste fractie in dat parlement. Volgens de Duitse krant Die Welt zal de Nederlander de volgende voorzitter van de Europese Commissie worden. Officieel wordt zondagavond pas beslist over de topjobs, maar verschillende EU-regeringsleiders lieten al in hun kaarten kijken. Maandag zou een definitief oordeel vallen over de verdeling, na twee eerdere mislukte bijeenkomsten van de regeringsleiders.

Ook functies van Parlementsvoorzitter en ‘Europees president’ worden ingevuld

Belangrijkste concurrent van Timmermans voor de voorzittersstoel was de Duitser Manfred Weber (EVP). Echter heeft de Franse president Emmanuel Macron een veto tegen die laatste uitgesproken en zou hij daarom ook niet op steun van bondskanselier Angela Merkel kunnen rekenen bij de onderhandelingen. De Duitser zal echter niet met lege handen afzwaaien. Alles wijst er namelijk op dat Weber de functie van Europees Parlementsvoorzitter zal krijgen. Ook voormalig premier Guy Verhofstadt van de liberale fractie was in de running voor die functie, zij het dat zijn positie in die fractie zeer wankel is.

Verder zal ook beslist worden over de invulling van het voorzitterschap van de Europese raad – in de volksmond ook wel eens Europees president genoemd. Hiervoor kwam de naam van ontslagnemend premier Charles Michel (MR) al eens ter sprake. Hij heeft met Margarethe Vestager binnen de liberale fractie wel een sterke Deense concurrente. Vestager was de afgelopen vijf jaar commissaris voor mededinging en pakte in die hoedanigheid geregeld uit met hoge boetes voor multinationals zoals Google en Facebook. In ieder geval wordt bij de verdeling van de functies rekening gehouden met de verschillende politieke kleuren in het Europees Parlement.

Lees ook: