Sirajeddine E.M., de ‘snapchat-jihadi’ wiens gsm werd gekraakt eerder dit jaar door het hackerscollectief ‘Ghost Squad Hackers’, is opnieuw opgepakt. Dat bevestigt het parket van Antwerpen aan onze redactie. Uit de hack bleek reeds hoe de islamist in kwestie, die in 2015 werd verhinderd om een aanslag te plegen in Antwerpen, nog steeds contacten onderhoudt met andere IS’ers en onder meer gaat trainen met zijn ‘collega’s’ met paintballwapens. Woensdagochtend werd hij opnieuw opgepakt, meldt Het Laatste Nieuws. Hij zou plannen gehad hebben om met zijn bekeerde vriendin/echtgenote Iza D.H. naar het conflictgebied in Syrië en Irak te reizen.

Sirajeddine E.M. is amper 19 jaar, maar heeft al een rijke achtergrond inzake terreurmisdrijven en andere misdaad. Woensdag werd hij samen met zijn jonge vrouw opnieuw opgepakt naar aanleiding van nieuwe reisplannen naar het Midden-Oosten.

Snapchat-jihadi Sirajeddine E.M. probeert al jaren om terreur uit te voeren

De jonge moslimextremist uit Antwerpen werd enkele jaren geleden opgepakt omwille van het plannen van een aanslag op Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) of het Centraal Station in Antwerpen; dat stond nog niet vast. Hiervoor probeerde hij nog naar Syrië te trekken om met IS mee te vechten, maar ook dit opzet faalde. Hij werd nooit veroordeeld omdat hij minderjarig was op het moment van de feiten. De jongeren hadden drie intenties. “Ofwel zouden ze naar Syrië vertrekken, ofwel zouden ze een aanslag plegen in het Centraal Station in Antwerpen ofwel zouden ze politicus Filip Dewinter ontvoeren en vermoorden”, zo klonk op de zitting in november 2017. Een aantal andere islamistische jongelingen werden wel veroordeeld. De negentienjarige Naim R. – uit Mechelen – kreeg vijf jaar cel met uitstel. Kompanen Driss C. (34) uit Den Haag en Ziani A. (21) kregen diezelfde straf. Hun ronselaars Yussuf E.G. (29) en Youssef I. (34) werden echter strenger gestraft: Tien jaar effectief.

De criminele loopbaan van Sirajeddine E.M. zou daar echter niet eindigen. Uit een GSM-hack in februari en SCEPTR-verslaggeving bleek dat de jonge jihadist verre van ‘gederadicaliseerd’ was. Hij onderhield nog steeds contacten met andere islamisten en gaat/ging met andere islamisten paintballen. Zijn 23-jarige Vlaams vriendinnetje liet hij bekeren, met hem trouwen en de nikab dragen, maar snapchatfoto’s maken voor een IS-vlag bleek evenzeer een activiteit van het paar. Ook andere clandestiene activiteiten kwamen zo naar boven. Sirajeddine pochte zo over een zelfgemaakt doktersbriefje en vraagt raad over het vervalsen van een diploma. Hij lichtte tevens toe hoe hij de VDAB wil oplichten om een uitkering te krijgen. Zijn liefje/echtgenote moet veelal in nikab verschijnen, maar er blijkt ook tijd te zijn voor het maken van ‘Westerse’ selfies met luchtige snapchatfilters. De jonge vrouw mag haar IS-echtgenoot zelfs “sexy hobbitje” noemen.

Foto: Datadump Ghost Squad Hackers. Jihadist Sirajeddine E. M. op stap in het park met zijn vriendinnetje/vrouw in nikab.

Later die maand zou nog blijken dat Sirajeddine E.M. mee verantwoordelijk was voor het toetakelen van een zwangere vrouw. Na een burenruzie werden hij en anderen opgetrommeld waarna het slachtoffer onder meer in de buik werd gestampt. Zelfs de ambulanciers die de vrouw kwamen helpen, werden aangepakt.

Opnieuw opgepakt na opnieuw reis te plannen naar Midden-Oosten

Nadat dus in februari al bleek dat Sirajeddine E.M. en zijn vrouw nog steeds actief zijn in radicale moslimmiddens, deelt nu ook het federaal parket dit inzicht. Op het moment van de lek wou het federaal parket nog geen commentaar kwijt.

Het koppel is momenteel opgepakt na nieuwe reisplannen naar het Midden-Oosten, allicht om er zich aan te sluiten bij een islamistische militie. Maar dat is dus deze keer alweer mislukt. “Het koppel is woensdagmorgen gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zij maakten via sociale media plannen om af te reizen naar conflictgebied. De onderzoeksrechter heeft zowel de man als de vrouw laten opsluiten in de gevangenis”zo citeert Het Laatste Nieuws het federaal parket.

'Snapchat-jihadi' dient klacht in na hacking
Foto: Datadump Ghost Hackers Squad. Sirajeddine E. M. en zijn IS-makkers tijdens ‘een dagje uit’.

Eerder deze maand werden ook twee geradicaliseerde meisjes uit Oost-Vlaanderen opgepakt in Parijs. Ze waren naar eigen zeggen op weg naar Syrië. Het federaal parket (bevoegd voor terreurmisdrijven) heeft een dossier geopend rond het oudste, achttienjarige meisje, dat na verhoor werd vrijgelaten. Het tweede (15) werd toevertrouwd aan het parket Oost-Vlaanderen.

Lees ook:

Betrapt: 30 GSM’s van jihadisten gehackt

Mislukte IS-terrorist blijkt na hack gsm nog even radicaal, maar dient zelf klacht in

‘Snapchat-jihadi’ achter geweld tegen zwangere vrouw in Deurne