In principe mogen socialistische mandatarissen niet én voorzitter én parlementslid zijn. Sp.a-voorzitter John Crombez vroeg en kreeg evenwel van het partijbureau een uitzondering op die regels, opmerkelijk aangezien de voorzitter net de drijvende kracht was achter het invoeren van de cumulregels. Voor Vilvoords burgemeester Hans Bonte is de maat vol. “We moeten een duidelijk verhaal hebben, met een duidelijke strategie. Dus ik denk dat we daarom absoluut een nieuwe voorzitter moeten hebben”, stelt Bonte tegenover VTM NIEUWS

Ondanks het verlies van zijn partij zette Crombez in West-Vlaanderen, met 55.000 stemmen, een goede score neer en werd hij verkozen in de Kamer. Het probleem? In principe mag hij zijn voorzitterschap niet combineren met een parlementszetel. Op die regel vroeg en kreeg Crombez van het partijbureau een uitzondering. Hoewel de sp.a-voorzitter geen twee lonen zal cumuleren, gaat hij op die manier in tegen zijn ‘eigen’ cumulregeling.

De beslissing van Crombez is evenwel niet onlogisch. De socialisten verloren zowel de gemeentelijke als de nationale verkiezingen, iets wat zijn voorzittersstoel in gevaar brengt. “Als hij dat niet doet en hij wordt ook geen voorzitter, dan blijft hét stemmenkanon van sp.a achter met lege handen”, stelde een socialist eerder.

Bonte: “Politiek masochisme”

Bonte – die in het verleden samen met sp.a-prominent Louis Tobback forse kritiek had op de decumul – valt Crombez fors aan. “Ik had het nog kunnen begrijpen als hij had gezegd dat hij tijdelijk gaat cumuleren vanuit het gegeven dat hij ook geen kandidaat-voorzitter zou zijn, maar ook dat laat hij weer in het midden. We moeten een duidelijk verhaal hebben, met een duidelijke strategie. Dus ik denk dat we daarom absoluut een nieuwe voorzitter moeten hebben”, laat hij tegenover VTM NIEUWS optekenen.

Bonte, die zelf zijn Kamerzetel verloor doordat hij niet hoger op de lijst kon staan wegens de cumulregeling, is ervan overtuigd dat de drang naar properheid de partij stemmen heeft gekost. “Als ik kijk naar mijn eigen provincie Vlaams-Brabant, dan is het zonneklaar dat dat verbod ons op zijn minst één Kamerzetel kost. Het is jammer, maar ik had dus gelijk toen ik zei dat je als enige partij vasthaken aan een cumulverbod een vorm van politiek masochisme was die ons stemmen en dus ook zetels zou kosten. En ik vrees dat ik nu gelijk gekregen heb. Ik denk dat er iemand de verantwoordelijkheid moet nemen als je een dergelijke pandoering krijgt”, citeert De Standaard de Vilvoordse socialist.