Vandaag lanceert de overheid een online enquête over de Belgische klimaatplannen. Het doel volgens VRT NWS? Te weten komen wat de burger zou willen doen voor een duurzaam energiesysteem. De introductie van de overheidsenquête verliep evenwel niet zonder problemen. Zo werd ze met enkele maanden vertraging georganiseerd. Nu de enquête effectief kan worden ingevuld op ‘www.nationaalenergieklimaatplan.be’ heeft de site al een hele dag problemen.

Vanaf vandaag kunnen burgers hun mening geven over de engagementen die de verschillende overheden zouden aangaan in het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP). Het doel van de overheid? Te weten komen wat de burger zou willen doen op zijn niveau. Zo worden er vragen gesteld zoals ‘wat zijn de belangrijkste stimulansen om vaker het openbaar vervoer te nemen’. Burgers kunnen ook aanvullende opmerkingen formuleren.

Moeilijke ontstaansgeschiedenis

De enquête kwam er op aandringen van de Europese Commissie. Ons land had aangegeven dat ze deze zou organiseren in het eerste kwartaal van 2019. Deze planning liep evenwel – onder meer door een afstemming van de verschillende beleidsniveaus, zo weet De Morgen – vertraging op.

Toeval was deze vertraging evenwel niet volgens natuurorganisatie WWF. “We zijn een week na de verkiezingen. Klimaat heeft hoog op de agenda gestaan in het voorjaar. De kritische vragen van burgers over het klimaat zouden dan wel eens de bevraging kunnen overstroomd hebben”, laat Julie Vandenberghe (WWF) tegenover de krant optekenen.

Naast de vertraging heeft de lancering van de enquête nog een ander probleem. Zo blijkt de website geregeld te haperen. “Wij weten dat het wat trager gaat, dat is wel vaker zo bij de eerste dag van een lancering”, reageert Stella Vansummeren, de woordvoerster van Vlaams Energieminister Lydia Peeters (Open Vld) tegenover De Morgen. “Maar de site ligt niet plat. We gaan nu kijken of het ligt aan een overbevraging en of we de capaciteit kunnen opdrijven. Een extern bureau kijkt er nu naar”, klinkt het.

De enquête loopt nog zes weken en valt in te vullen op ‘www.nationaalenergieklimaatplan.be’.