De schuldgraad van de Franse Gemeenschap “explodeert”. Dat staat te lezen in Le Soir, op basis van een studie van de universiteit van Namen. De bevoegde minister van Begroting André Flahaut (PS) probeert echter gerust te stellen en beweert eigen studies te hebben die niet nopen tot nieuwe maatregelen. 

De Franse Gemeenschap, niet te verwarren met het Waals Gewest, die als grootste uitgavepost onderwijs heeft, kampt met een steeds groter wordende schuldgraad. Dat blijkt uit onderzoek van ‘Centre de recherches en économie régionale et politique économique’ van de Naamse universiteit. Dit jaar zou het tekort 192 miljoen euro bedragen en dat zou volgend jaar al oplopen tot meer dan het driedubbele – 614 miljoen. Daarna zou het 728 miljoen worden in 2022, 780 miljoen in 2023 en 855 miljoen in 2024.

Gebrek aan fiscale autonomie voorkomt eigen remedies, maar PS is niet bezorgd

Volgens de onderzoekers is dat problematisch, want de deelstaten hebben amper fiscale autonomie. België is dan wel een federale staat, maar werkt toch vooral op basis van wat men ‘dotatiefederalisme’ noemt. Ook UNamur-onderzoekster Élodie Lecuivre noemt het gebrek aan eigen fiscale capaciteit als een obstakel.

Toch ziet uittredend minister van Begroting André Flahaut (PS) weinig problemen. Er zouden namelijk andere analyses bestaan, uitgevoerd door de overheid van de Franse Gemeenschap zelf. “Wij hebben de toestand van onze schuld recent nog laten analyseren”, aldus Flahaut. “En eerlijk: de conclusies zijn gunstig en geruststellend. De situatie is onder controle. Wij denken dat ze elk jaar zal verbeteren.”

Gezien de regio’s geen eigen uitgebouwde fiscale bevoegdheden hebben, betekent dit dat vooral Vlaanderen – als rijkste regio – moet bijdragen. De hoeveelheid geld dat via de transfers van het noorden naar het zuiden wordt verplaatst, varieert echter qua jaar en studie. UNamur berekende die transfers op 8 miljard in 2015, terwijl de KU Leuven zo’n 7 miljard becijferde in 2017. Een Vives-studie (verbonden aan KU Leuven) calculeerde in 2012 dan weer dat het om 16 miljard zou gaan.

Lees ook:

Gezondheidszorg: “Vlaming betaalt per jaar €2.185 meer dan Waal”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Vooral Vlaanderen mag factuur taxshift betalen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken