Eerder deze week besloot het Antwerpse model Sarah Dimani om niet langer met een hoofddoek door het leven te gaan. Maar tal van haar 105.000 volgers op Instagram konden daar niet mee lachen. Het regende aan negatieve reacties vanwege radicale moslims. Antwerps gemeenteraadslid Hicham El Mzairh (sp.a), en zelf moslim, neemt het echter op voor het ex-hoofddoekmodel. De lokale politicus heeft het op Facebook over “gelynch” door “hypocriete internetmoefti’s”. “Schaam jullie diep!”

Sarah Dimani, het Antwerpse model dat als eerste met een hoofddoek op de cover van Flair te zien was, heeft besloten voortaan zonder hoofddoek door het leven te gaan. Maar een groot deel van haar volgers kan daar allerminst om lachen, zo bleek uit de reacties op haar aankondiging. “Wanneer je zou denken dat de Ramadan je dichter bij Allah zou brengen. Not. Heel jammer”, klonk het onder meer. Maar sp.a-raadslid El Mzairh neemt nu de criticasters zelf op de korrel. “Schaam jullie diep!”

https://www.facebook.com/hichamelmzairh/posts/10216930753715414

“Je kan geen verdraagzaamheid opeisen van de samenleving als je zelf niet verdraagzaam bent voor anderen.”

“De Antwerpse modeblogster Sarah Dimani heeft besloten om niet langer een hoofddoek te dragen. [Maar] al gauw werd zij ‘immoreel’ en ‘kafira’ genoemd en gelyncht door de hypocriete internetmoefti’s”, zo schrijft El Mzairh. “Gewoon omdat ze op Instagram een foto van zichzelf zonder hoofddoek postte. Wel: zoals wij, beste moslimbroeders en -zusters, strijden voor de vrijheid van vrouwen om een hoofddoek te dragen, moeten wij ook opkomen voor vrouwen die ervoor gekozen hebben om géén hoofddoek te dragen.”

El Mzairh gaat verder. “Het is wraakroepend om te zien dat een groep die, dag in, dag uit, jaar in jaar uit, voor zijn vrijheid en rechten vecht, de vrijheid en rechten van anderen afneemt. Je kan geen verdraagzaamheid opeisen van de samenleving als je zelf niet verdraagzaam bent voor anderen”, zo staat nog te lezen. Hij vergelijkt hen ook met autochtone racisten die haat verspreiden via het internet. “En kijk, beste ‘internetimams’; jullie zijn géén haar beter dan de racisten die van achter hun computerscherm hun gif van haat en tribalisme spuwen op het net. Schaam jullie diep!”

Je kan geen verdraagzaamheid opeisen van de samenleving als je zelf niet verdraagzaam bent voor anderen.

In 2015 stond de toen 22-jarige Sarah Dimani als eerste model ooit met een hoofddoek op de cover van het modemagazine Flair. Op korte tijd groeide het Antwerpse model uit tot een bekend gezicht in de modewereld, meer bepaald bij de moslimgemeenschap. Vandaag de dag telt ze ruim 105.000 volgers op Instagram. Een groot aantal daarvan zijn moslims die opkeken naar het model net omdat ze zo ostentatief een hoofddoek droeg.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

‘Another hijabi who takes off her headscarf’ – A thought that probably just crossed your mind while looking at my latest post. And yes, as you can see I decided to take off my headscarf. A decision that wasn’t easy to make but that feels the right one for me at this very moment in my life. Wearing it came and comes with a lot of responsibility and for a while now it has been feeling like I couldn’t fulfill this vow. I rather stay real with myself and God and treat everything with respect than doing this with the wrong intentions or for the sake of society. This decision will not make me ‘less muslim’ and I will keep talking about what it means to be muslim in todays society. I wore it for 7 years with a lot of pride and love, as you saw on my social media, but it’s been quite the journey with ups and downs. Those who follow me closely have seen me growing spiritually, culturally and religiously and I’m very grateful for all the lessons that I’ve learned on the way. I might take off my headscarf but my battle for justice, equality, diversity and representation continues. I’ve been loud on social media and intend to stay that loud. I hope you will stick with me! ❤️

Une publication partagée par Sarah Dimani (@saraahdii) le