Saoedi-Arabië beschuldigt aartsrivaal Iran ervan achter de aanval tegen twee olietankers in de Golf van Oman te zitten. De Saoedi’s zeggen “niet te zullen aarzelen” om te reageren op eventuele bedreigingen. Iran ontkent van zijn kant dat het achter de aanval zit.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zegt dat Riyad “geen oorlog wil in de regio”. “Maar we zullen niet aarzelen om te reageren op eender welke bedreiging voor ons volk, onze soevereiniteit, onze territoriale integriteit en onze vitale belangen”, klinkt het. “Het Iraanse regime respecteerde het bezoek van de Japanse premier aan Teheran niet. Terwijl hij daar was, reageerde [Iran] door twee tankers aan te vallen, waarvan er een Japans was.” 

Spanning neemt toe in de regio

De Saoedische minister van Energie Khalid al-Falih zei eerder dat “er een snelle en beslissende reactie” moet komen op de bedreiging. De Verenigde Staten beschuldigden Iran er al snel van achter de aanval op de twee olietankers te zitten. Ook het Verenigd Koninkrijk sluit zich daarbij aan. Iran ontkent de beschuldigingen van zijn kant. Een maand geleden werden vier andere tankers aangevallen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De spanning in de regio is de laatste maanden te snijden. De Verenigde Staten oefenen druk uit op Iran om het Iraanse nucleaire akkoord opnieuw te onderhandelen. Op het moment van de aanval was de Japanse premier Shinzō Abe in Teheran in een poging om te bemiddelen tussen de VS en Iran.