Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten eist dat N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever duidelijkheid schept over zijn intenties met Vlaams Belang. Dat meldt VTM Nieuws. Daarnaast benadrukt ze opnieuw dat ze niet met Vlaams Belang in zee wil gaan. “De vraag is voor wie mevrouw Rutten nog spreekt?“, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Bij de verkiezingen van 26 mei kwam Vlaams Belang als grote overwinnaar uit de (stem)bus. Daarom besloot Bart De Wever als formateur voor de Vlaamse regering ook met Vlaams Belang rond de tafel te gaan. Inmiddels werd Vlaams Belang al uitgenodigd voor een tweede en derde gesprek met De Wever, maar over de inhoud van die gesprekken wordt niets gecommuniceerd.

“Klare wijn”

Gwendolyn Rutten, tot op heden nog voorzitter van Open Vld, wil dat De Wever duidelijkheid schept over zijn intenties met Vlaams Belang. “We vragen van de formateur dat hij klare wijn schenkt over zijn gesprekken met het Vlaams Belang. Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen”, klinkt het.

Daarnaast herhaalt Rutten wat ze op verkiezingsdag zelf ook al meteen zei: Open Vld zal niet in een verhaal met Vlaams Belang stappen. “Open Vld respecteert de keuze van formateur De Wever om gesprekken met het Vlaams Belang aan te gaan. Maar evenzeer herbevestigen wij ons standpunt dat we niet meewerken aan oefeningen waaraan het Vlaams Belang deelneemt”, stelt ze. “Een ding is zeker: als je zwart aan kleur toevoegt, wordt alles donker.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert scherp op de uitlatingen van Rutten. “De vraag is voor wie mevrouw Rutten nog spreekt?”, aldus Van Grieken. “Een ruime meerderheid van de Open Vld-kiezers willen dat het Vlaams Belang meebestuurt. Tal van haar kaderleden spraken zich de laatste weken uit tegen het cordon en voor de regeringsdeelname van het Vlaams Belang. Gezien de interne positie van mevrouw Rutten hechten wij meer belang aan hun verklaringen dan aan die van een reus die op lemen voeten staat.”