Het oogt steeds waarschijnlijker dat de Europese Unie (EU) een strafprocedure zal opstarten tegen Italië naar aanleiding van de grote Italiaanse overheidsschuld. Vergaderingen met de Italiaanse minister van Financiën hebben niets opgeleverd.

De EU wil dat Italië extra maatregelen neemt om de overheidsfinanciën de komende jaren te saneren. Brussel dreigt met strafmaatregelen – financiële sancties en een lange periode van supervisie door Brussel – tegen Rome. Het zou de eerste keer zijn dat de EU die strafprocedure opstart.

Rome: “Geen verdere maatregelen nodig”

De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria lijkt echter niet onder de indruk. Na een vergadering met EU-commissarissen Pierre Moscovici en Valdis Dombrovskis zei hij dat optimistisch was dat Italië de tuchtprocedure kon afwenden. Volgens Tria hoeft Italië daarvoor geen nieuw maatregelen te treffen. Sommige geplande uitgaven zouden lager uitvallen dan verwacht, waardoor het begrotingstekort zou dalen.

Brussel blijft echter aandringen op verdere maatregelen. “Het is aan Italië om met een aantal aanvullende elementen te komen, maatregelen waarmee rekening kan worden gehouden voordat de volgende procedurele stappen worden gezet”, zei Dombrovskis.

Het structurele tekort van Italië zou volgens de EU-begrotingsregels dit jaar met 0,6 procentpunt moeten afnemen. Volgens prognoses zal het tekort echter met 0,2 procentpunt toenemen. Brussel wil ook dat de Italianen een BTW-verhoging ter waarde van 23 miljard euro doorvoeren. Zowel de Lega als de coalitiepartners van de Vijfsterrenbeweging sluiten dat echter uit.