“De vermoedelijke Reus zit momenteel een gevangenisstraf uit in het buitenland.” Dat is een piste die momenteel wordt onderzocht door de speurders die bezig zijn met een van de grootste misdaadmysteries van ons land: De Bende van Nijvel. De info zou reeds twee jaar geleden reeds zijn gemeld aan het gerecht door een hoge federale ambtenaar die is gespecialiseerd in terrorisme, zo meldt Het Nieuwsblad. Het onderzoek leidde echter nog niet tot een doorbraak.

Peter Callebaut, de advocaat die 14 nabestaanden van de Bende-slachtoffers vertegenwoordigt, eist in Het Nieuwsblad dat het parket de piste grondiger onderzoekt. “De vermoedelijke Reus kan binnen één jaar al vrijkomen. Dat is angstwekkend”, zo vertelt hij. “Spijtig genoeg wordt die nieuwe piste niet ter harte genomen: Het dossier ligt al twee jaar op het federaal parket.”

Heeft parket ‘nieuwe’ piste Bende van Nijvel genoeg onderzocht? Advocaat slachtoffers vindt van niet

Dat nieuwe dossier zou echter al twee jaar geleden gemeld zijn door een federale ambtenaar. Hij maakte bevindingen dat ‘De Reus’ van buitenlandse komaf zou zijn en in België zou gewoond hebben van 1978 tot 2003. Op dit moment zou hij echter een celstraf van 12 jaar in het buitenland uitzitten, wegens deelname aan een terreurnetwerk. Hij zou zijn opgepakt bij een poging tot wapensmokkel. Thans zou hij 57 jaar zijn, wat wil zeggen dat hij een jonge twintiger was toen de Bende van Nijvel actief was tijdens de eerste helft van de jaren ’80.

Het federaal parket stelt echter dat het wel degelijk de tip grondig heeft onderzocht, maar dat er gewoon weinig nuttigs mee te doen was.“We hebben die man ontvangen”, zo vertelt federaal parket-woordvoerder Eric Van Duyse in Het Nieuwsblad over de hoge ambtenaar. “We hebben twee magistraten op dit nieuwe spoor gezet en ook de onderzoeksrechter heeft zich ermee beziggehouden. Verschillende verificaties zijn al gebeurd en het onderzoek naar zijn piste is op dit moment nog steeds niet afgesloten. Toch kunnen we al voorzichtig opperen dat de bewuste piste ons op dit moment niet de meest beloftevolle in het hele onderzoek lijkt. Meer kunnen we, gezien het geheim van het onderzoek, niet kwijt.”

Vorig jaar leek het er even op dat De Reus zou geïdentificeerd zijn. Het zou gaan om Chris Bonkoffsky, de rijkswachter die overleed in 2015. Maar in april 2018 bleek die notie dan toch waarschijnlijk foutief. De Bende van Nijvel wordt verantwoordelijk geacht voor een serie van brutale overvallen tussen 1982 en 1985. Hierbij vielen in totaal 28 doden. Bij de laatste overval in 1985 op een Delhaize-winkel in Aalst vielen maar liefst 8 dodelijke slachtoffers. De Belgische winkelketen looft nog steeds een beloning uit voor gouden tips in het dossier.