Met het nakende vertrek van de Britten uit de Europese Unie neemt illegale migratie over het Kanaal weer toe. In het kuststadje Dover heeft de Britse kustwacht acht vluchtelingenboten onderschept. Zij probeerden vanuit Europa illegaal het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. In totaal werden 74 vluchtelingen aangehouden, weet de BBC

Zaterdagochtend wist een grote groep vluchtelingen vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken. Acht bootjes werden gesignaleerd en onderschept door de Engelse kustwacht in de buurt van Dover. Een totaal van 74 vluchtelingen, waaronder ook kinderen, werd aangehouden.

Illegale migratie in stroomversnelling door Brexit

Engeland zag de laatste maanden de illegale migratie over het Kanaal fors toenemen. Mensensmokkelaars sporen de vluchtelingen – die koste wat het kost het Verenigd Koninkrijk willen bereiken – aan om zo snel mogelijk de oversteek te maken. Zij vrezen namelijk dat met de nakende Brexit de grenscontroles flink verstrengd zullen worden. In de maand mei werden al zo’n 140 vluchtelingen onderschept aan de Engelse kust. In het jaar 2018 waren dat er 539.

Volgens conservatief parlementslid Charlie Elphicke zijn de acht bootjes die zaterdag onderschept werden een recordaantal. Hij vreest dat de crisis nog verder zal escaleren in de zomer en roept de overheid op om samen te werken met Frankrijk om tot een oplossing te komen. Minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid (Con.), liet al weten een streng terugkeerbeleid te voeren voor illegale vluchtelingen. “Het is een algemeen beginsel dat zij die bescherming nodig hebben asiel moeten aanvragen in het eerste veilige land dat ze bereiken”, stelt hij. “Wij zullen iedereen die het Verenigd Koninkrijk illegaal binnenkomt, terugsturen.’