De fusie tussen het rechtsnationalistische Europa van Naties en Vrijheid (ENF) – waartoe onder meer het Vlaams Belang, de Nederlandse PVV van Geert Wilders, de Italiaanse Lega van Matteo Salvini, het Franse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en de Oostenrijkse FPÖ behoren – en nieuwkomers als Alternative für Deutschland (AfD) in het Europees Parlement heet voortaan ‘Identiteit & Democratie’ (ID).

Europa van Naties en Vrijheid (ENF) is de rechtsnationalistische fractie in het Europees Parlement waartoe onder meer het Vlaams Belang, de Nederlandse PVV van Geert Wilders, de Italiaanse Lega van Matteo Salvini, het Franse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en de Oostenrijkse FPÖ behoren. Het Duitse Alternative für Deutschland (AfD), de Finse Partij en de Deense Volkspartij zullen zich nu bij die fractie voegen.

Identiteit & Democratie

Die nieuwe alliantie krijgt de naam ‘Identiteit & Democratie’, kortweg ‘ID’. ID heeft 73 zetels in het Europees Parlement, tegenover de 37 van het ENF tijdens de vorige legislatuur. “Identiteit en Democratie (ID) wordt de naam van onze fractie in het Europees Parlement voor de komende vijf jaar”, tweette Thierry Mariani (RN) op woensdag. Marco Zanni (Lega) werd verkozen tot voorzitter. Nicolas Bay (RN) wordt zijn plaatsvervanger.

“Wij zijn als fractie in elk geval versterkt en zullen zien wat de toekomst brengt”, zegt Gerolf Annemans (Vlaams Belang) in De Ochtend op Radio 1. Hij hoopt waar mogelijk op verdere samenwerking over de verschillende fracties heen.