De Raad van Europa, niet te verwarren met de EU-raad, heeft haar lidstaten vandaag opgeroepen om niet langer samen te werken met de Libische kustwacht om pushbacks te organiseren. Sinds enkele jaren werkt de Italiaanse overheid samen met Libië om illegale immigratie naar Europa te fnuiken. Ook de EU geeft opleidingen aan de Libische Kustwacht in dit kader. Maar dat mag niet, vindt de Raad Van Europa, want Libië geeft geen garanties met betrekking tot het eerbiedigen van de mensenrechten. Dat laat de intergouvernementele organisatie weten in een persmededeling.

“De aanpak van Europese staten inzake migratie in de Middellandse Zee heeft een te grote focus verkregen op het voorkomen dat vluchtelingen en migranten Europese kusten bereiken, en te een te kleine focus op humanitaire aspecten en mensenrechten”. Dat vindt de Kroatische Dunja Mijatović, commissaris bij de Raad van Europa voor mensenrechten. In haar paper publiceert ze 35 aanbevelingen waardoor bootmigranten meer bescherming moeten krijgen. De aanbevelingen gaan gepaard met een video waarin onder meer een miserabel Afrikaans kind te zien is, gewikkeld in een isolatiedeken.

Een van de aanbevelingen houdt in om niet langer migranten terug af te zetten in Libië, maar wel om opnieuw grootschalige reddingsoperaties te organiseren (waarbij opvarenden die al dan niet in nood zijn, worden opgevist). Hierbij moet samengewerkt worden met ngo’s die opnieuw hun operaties in de Middellandse Zee moeten kunnen resumeren. Een andere aanbeveling is het aanmaken van veilige en legale migratieroutes naar Europa.

Italië van Salvini moet ook beleid veranderen en bootmigranten toelaten, vindt Raad van Europa

Eerder vandaag riep Mijatovic Italië nog op om het schip van de linkse Sea Watch NGO te laten aanmeren. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) had dit eerder geweigerd, net zoals met andere ngo-schepen, die volgens de Italiaanse overheid louter dienen als ferrydiensten van Afrika naar Europa. Salvini droeg het schip op om aan te meren in Tripoli, Libië. De ngo wil dit echter niet, stellende dat de haven niet veilig zou zijn. Mijatovic liet het Italiaanse persbureau ANSA weten dat “migranten gered op zee nooit in Libië mogen ontscheept worden, omdat de feiten tonen dat het geen veilig land is”. Mijatovic roept Salvini dus op om zijn beleid, dat onder meer ngo’s boetes geeft tot 50.000 EUR voor migranten over te brengen zonder toestemming, op te schorten. Over bootmigranten afzetten in het veilige Tunesië wordt niet gerept.

“De nood om te handelen is dringend. Sinds 2014 hebben duizenden mensen het leven verloren in de Middellandse Zee terwijl ze een veilige kust probeerden te bereiken, vluchtend van oorlog, vervolging en armoede”, zo luidt de persmededeling van de Raad van Europa verder. “Desondanks zijn de operaties om migranten te zoeken en te redden verminderd in aantal; de EU en verschillende Europese staten zijn begonnen met hun grenscontroles uit te besteden aan derde landen met beruchte reputaties rond mensenrechten; en de ngo’s die de het vacuüm opvulden dat werd achtergelaten door het ‘disengagement’ van de lidstaten worden lastiggevallen door administratieve en juridische onderzoeken.”

De Raad Van Europa is een intergouvernementele instelling. Dat wil zeggen dat, in tegenstelling tot de EU, het niet zomaar maatregelen kan opleggen aan haar lidstaten. De organisatie, die zichzelf graag ziet als een bewaker van mensenrechten, heeft zo ook bijvoorbeeld Rusland en Turkije als lidstaten. Dat zijn twee landen met een povere reputatie inzake mensenrechten.