Ook in Wallonië moet er een regering gevormd worden. PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette hebben daarvoor het initiatief genomen nadat hun partij zondag de grootste werd. Maandag ontvangt het duo de PTB en cdH. Catherine Fonck, voormalig Kamerfractieleider van die laatste, pleitte op de Waalse televisie al voor een oppositiekuur. Daarmee ligt de weg naar een eerste regeringsdeelname open voor de marxisten van Raoul Hedebouw (PTB).

Het PS-duo Di Rupo en Magnette ontving eerder deze week al MR-kopstukken Charles Michel en Willy Borsus. Ook Ecolo – grote winnaar in Wallonië – kwam al op gesprek. De MR en PS zouden samen een paarse coalitie kunnen vormen, maar dat lijkt voorlopig nog politieke sciencefiction. In 2014 gingen de Franstalige socialisten met cdH in zee maar die regering viel na 3 jaar door de betrokkenheid van PS-mandatarissen bij verschillende schandalen. De MR nam toen het roer van de socialisten over. Beide coalities hebben vandaag evenwel geen meerderheid.

Een andere grote winnaar in Wallonië was de PTB. Raoul Hedebouw zou maandag wel eens een stap dichter kunnen komen bij een eerste regeringsdeelname voor zijn partij. Zeker nu voormalig Kamerfractieleider Catherine Fonck (cdH) al aangaf haar partij de volgende legislatuur liever in de Waalse oppositie te zien. In dat geval zou enkel de MR het linkse front nog kunnen tegenhouden. Maar zoals gezegd lijkt het water tussen de liberalen en de socialisten eerder diep. Hedebouw liet op de Franstalige televisie al verstaan veel overeenstemming te zien tussen de programma’s van de drie linkse partijen. Vooral het gratis openbaar vervoer en het sociaal huisvestingsbeleid trokken zijn aandacht.

Lees ook:

Brusselse moslims stemden massaal PS en PTB