In een interview met het Britse zakenblad Financial Times heeft Russisch president Vladimir Poetin de liberale samenleving als “achterhaald” verklaard. Volgens het Russisch staatshoofd is het tijdperk aangetreden van nationale soevereiniteit en populaire democratie. Het migratiebeleid van Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU), die meer dan 1 miljoen vluchtelingen in haar land binnenliet, noemde Poetin een “fundamentele vergissing”.

Volgens Poetin is het duidelijk. Het tijdperk van het liberalisme is voorbij. Dat zegt hij aan de vooravond van de G20-top in Osaka, Japan. “De liberale idee” heeft “zijn doel voorbij geleefd” nu bevolkingen in de EU, de VS, Australië… zich verzetten tegen massamigratie, open grenzen en multiculturalisme. Poetins verklaringen weerklinken in het succes van leiders zoals de Amerikaanse president Donald Trump, de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Italiaanse Binnenlandminister Matteo Salvini en de Brexit-populariteit in het VK. “Liberalen kunnen niet zomaar meer wat dan ook dicteren aan wie dan ook, zoals ze hebben getracht overheen de recente decennia”, aldus Poetin.

Poetin: “De liberale notie veronderstelt dat er niets moet ondernomen worden tegen migranten die moorden, plunderen en verkrachten om hun rechten te beschermen”

“De liberale notie veronderstelt dat niets moet gedaan worden. Dat migranten kunnen moorden, plunderen en verkrachten met straffeloosheid omdat hun rechten als migranten moeten beschermd worden”, zo liet Poetin nog optekenen in The Financial Times. Maar “elke misdaad moet zijn straf krijgen. De liberale idee is achterhaald geworden. Het is in conflict gevallen met de belangen van de overgrote meerderheid van de bevolking.”

Deze woorden indachtig had Poetin dan ook weinig woorden van lof over voor Duits bondskanselier Merkel, die Duitsland door de asielcrisis heeft geloodst, maar hierbij meer dan 1 miljoen vluchtelingen binnenhaalde. Een “fundamentele vergissing”, denkt Poetin, terwijl Trump net complimenten krijgt van de Russische leider over hoe migranten en drugs uit Mexico effectiever worden tegengehouden.

Donald Tusk (EVP), de voorzitter van de Europese Raad van de EU, reageerde verontwaardigd op de uitlatingen van Poetin. “Wat ik echt achterhaald vind, is autoritarisme, persoonlijkheidscultussen en beleid door oligarchen”, zei Tusk via Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

“Tijdens de Koude Oorlog waren er tenminste enkele regels die iedereen probeerde te volgen. Nu lijkt het alsof er helemaal geen regels zijn”

Naast zijn visie omtrent nationale soevereiniteit en het verval van liberalisme gaf Poetin ook enkele bezorgdheden mee over de internationale stabiliteit, die in gevaar zou zijn. “De Koude Oorlog was een slecht iets… Maar er waren tenminste enkele regels die alle participanten in internationale communicatie min of meer erkenden of probeerden op te volgen. Nu lijkt het alsof er zelfs helemaal geen regels meer zijn.” Poetin verwees hierbij naar de handelsoorlog tussen China en de VS, de spanningen in de Perzische Golf tussen Iran en de VS en de groeiende kernwapenwedloop tussen Rusland en de VS, iets wat Poetin anders zou willen zien.

Poetin sloot echter af met een positieve noot door te vertellen dat de relaties met het VK aan de betere hand zijn. “Ik denk dat Rusland en het VK beide zijn geïnteresseerd in het volledig herstellen van onze relaties, of tenminste hoop ik dat er enkele voorafgaande stappen zullen worden ondernomen worden in dit kader.” Sinds de Russische annexatie van de Krim en de oorlog met Oekraïne is de relatie tussen Rusland en de meeste Europese landen gespannen.

Lees ook:

Poetin wil dat vluchtelingen kunnen terugkeren naar Syrië