In het Ieperse is er flink wat ophef ontstaan. Davy K. (29) mag weer op vrije voeten, weliswaar onder elektronisch toezicht. Dit na amper vijf maanden in de cel te zitten in afwachting van zijn proces. Op Allerheiligen 2018 veroorzaakte K. – volgens het parket opzettelijk – een ongeval waarbij zijn ex-vriendin Sharon Gruwez (22) om het leven kwam. Haar vriendinnen hebben nu een petitie gelanceerd tegen de vrijlating. Intussen hebben meer dan 2.150 mensen de petitie getekend. “Een signaal dat kan tellen”, zegt initatiefneemster Febe Vantomme (17) in Het Laatste Nieuws.

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besliste eerder deze week dat Davy K. uit Vleteren na vijf maanden voorhechtenis de gevangenis mag verlaten, al blijft hij onder elektronisch toezicht. “Die beslissing is bij ons heel hard aangekomen”,  vertelt ook David Deroo uit Poperinge, oom en dooppeter van Sharon. “We begrijpen niet dat hij zo’n gunst krijgt, amper zeven maanden nadat hij een jonge vrouw van 22 heeft doodgereden. [We] vrezen […] dat Sharon niet het laatste slachtoffer zal zijn. K. is veroordeeld voor zijn losse handjes, mijn petekind kreeg het hard te verduren. Ondertussen weten we dat het er in zijn vorige relaties net zo aan toe ging. Daarom vinden we die enkelband zo’n slecht signaal.”

“Met de zaak Julie Van Espen in het achterhoofd begrijpen we niet dat weer iemand vrij kan”

Naasten rond Sharon – die tevens actief was in de rallywereld – hebben daarom een petitie opgestart, als signaal naar justitie. “Bijna dagelijks zie ik bij [Sharons ouders] het verdriet omwille van Sharon. Ik en zoveel anderen zijn een fantastische vriendin kwijt, zij verloren hun enige kind”, zegt Febe Vantomme, die met Sharon opgroeide, verder via Het Laatste Nieuws. “Daarom ben ik een petitie gestart, met een oproep om K. weer op te sluiten in de gevangenis. Daar hoort hij thuis, toch zeker tot aan zijn proces. Het doet goed te zien dat al bijna tweeduizend mensen de petitie hebben getekend, ook veel wildvreemden die geraakt zijn door het verhaal van Sharon.” 

De bedoeling is ook om naar justitie een sterk signaal te geven. “Hopelijk hebben de rechters oog voor het verdriet en is Sharon het laatste slachtoffer van K. geweest.” Dooppeter Deroo treedt Febe bij. “Met de zaak Julie Van Espen in het achterhoofd begrijpen we niet dat weer iemand met een voorgeschiedenis de gevangenis mag verlaten en zo de kans krijgt weer toe te slaan. Want dat is wat we met zijn allen vrezen. K. heeft geen schuldgevoelens en vindt niet dat hij in de fout is gegaan. De eerste twee maanden na het ongeval liep hij vrij rond. Zonder emotie. Daar hebben we het bijzonder moeilijk mee.” 

De petitie is hier te vinden.

Lees ook:

Geens promoot strengere straffen verkeer net na vrijlating doodrijder