CD&V-vicepremier Kris Peeters verlaat de nationale politiek. De reden? De voormalige Vlaamse minister-president werd verkozen voor het Europees Parlement, een mandaat dat niet cumuleerbaar is met een ministerpost. Peeters zou volgens BELGA vandaag zijn ontslag gaan aanbieden aan de koning.

Hoewel het eerder leek alsof Peeters geen afscheid wou nemen van de nationale politiek, raakte vandaag bekend dat de christendemocraat zijn zetel in het Europees Parlement gaat opnemen. Het gevolg? Doordat een zetel in het Europees Parlement niet verenigbaar is met een regeringsfunctie stopt (voorlopig) zijn nationale, politieke, loopbaan.

“Heb mijn ontslagbrief overhandigd aan Koning en Premier. Ga vanaf volgende week zetelen in het Europees Parlement. Wil mij op Europees niveau verder inzetten voor onze burgers en ondernemingen. Wil samen met de collega’s binnen EVP werken aan een Europa dat écht het verschil maakt voor mensen. Zal mij toespitsen op interne markt en asiel en migratie. Wil Charles Michel en coalitiepartners bedanken voor samenwerking van afgelopen jaren. Mooie resultaten geboekt op vlak van jobs, koopkracht en economie”, laat Peeters op Twitter weten.

Nieuwe minister?

Van “met Kris was het perfect” – dixit Dirk Van Mechelen (Open Vld) – tot “passant”, “toerist” en “saboteur”: Peeters heeft er als minister, minister-president en federaal vicepremier een rijkgevulde carrière in de nationale politiek opzitten. “Na 10 jaar Vlaanderen, waarvan 7 als onze super minister-president, en 5 jaar Belgisch vicepremier slaat Kris Peeters zijn Europese vleugels uit. Sterke man, groot hart en gevoel voor rechtvaardigheid. En ja, we blijven samen fietsen”, reageert partijgenote Hilde Crevits.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Ook premier Charles Michel spreekt lovende woorden over Peeters. “Je was een compagnon de route en een uitstekend collega. Je expertise is een meerwaarde voor het Europees Parement. Je hebt met veel overtuiging essentiële hervormingen doorgevoerd voor onze economie en sociale cohesie en ik wil je daarvoor van harte bedanken!”, klinkt het.

De christendemocraten zullen evenwel, om de taalpariteit in de regering-Michel te behouden, een vervanger moeten zoeken. Of dit zijn definitieve afscheid van de nationale politiek is, laat Peeters in het midden. “Ik weet niet wanneer en waar ik ga terugkomen, maar een groot filosoof heeft terecht aangetoond dat alles terugkomt als u lang genoeg wacht”, parafraseert hij Nietsche tegenover VRT NWS.