Patrick Dewael, die als nestor vorige week de eedaflegging in goeie banen moest leiden in de Kamer, zal nu ook in de nabije toekomst het orgaan voorzitten. Dat heeft de plenaire vergadering beslist donderdag met 101 stemmen. Dat rapporteert BELGA. Tegenkandidate Valerie Van Peel (N-VA), nochtans lid van de grootste partij in de Kamer, kreeg amper 41 stemmen. Dewael veroorzaakte vorige week nog enige ophef door de installatie vanuit zijn eigen zetel te organiseren, waardoor hij vermeed dat de omstreden, maar populaire Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) een prominente rol vooraan kreeg.

Bij zijn verkiezing wees Dewael op de belangrijke rol en verantwoordelijkheid die de komende weken en allicht maanden is weggelegd voor de Kamer. De federale onderhandelingen zitten immers muurvast en een vooruitzicht op een regering is er dan nog niet. Dewael vroeg zijn collega’s dan ook om hun controletaak ernstig te nemen.

“Het is goed dat u af en toe op de knieën ligt”: Dewael niet eerste keer Kamervoorzitter

Dewael stelde ook onmiddellijk enkele inhoudelijke hervormingen voor. Zou wil hij dat het Rekenhof spoedig de budgettaire impact van allerhande wetsvoorstellen zou berekenen, waardoor de begroting niet verder hoeft te ontsporen. Ook wil de kersverse parlementsvoorzitter de structuur van de commissies eens tegen de lamp houden. Landbouw en Onderwijs hebben zo bijvoorbeeld een commissie, terwijl het gros van die bevoegdheden bij de deelstaten liggen. Digitalisering heeft dan weer niet echt een commissie en ook klimaat en asiel zitten verdeeld overheen andere commissies.

“Een herverkaveling kan onze werking ten goede komen”, zo citeert BELGA Dewael. Ook de rest van het Bureau (het orgaan dat de Kamer organiseert) werd aangeduid. Valerie Van Peel (N-VA), Cécile Thibaut (Ecolo) en Frédéric Daerden (PS) zijn voortaan ondervoorzitter van de Kamer, terwijl Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Philippe Goffin (MR), Sander Loones (N-VA), Nahima Lanjri (CD&V) en Marco Van Hees (PVDA) verder deel uit maken van het orgaan.

Patrick Dewael heeft al enige ervaring met het leiden van de Kamer. Van 2008 tot 2010 was hij evenzeer Kamervoorzitter. In 2009 zorgde hij daarbij voor enige consternatie door ‘komisch’ uit te halen naar toenmalig Kamerlid Katrien Partyka (CD&V). Terwijl die laatste iets op de knieën aan het uitleggen was aan een collega, zei Dewael toen: “Mevrouw Partyka, het is goed dat u af en toe op de knieën ligt, maar ik zou dat toch voor een andere gelegenheid voorbehouden.” Dewael moest hierna tegenwind verduren van onder meer Vrouw en Maatschappij die de uitspraak “denigrerend, insinuerend, kwetsend en seksistisch” vond.