Zijn de gesprekken van N-VA met Vlaams Belang voor de galerij en gaan Bart De Wever en co – nadat ze de verkiezingsuitslag in rekening hebben gebracht – simpelweg verder regeren met Open Vld en CD&V? Hoewel verschillende waarnemers denken dat dit het geval zal zijn omdat noch de liberalen noch de christendemocraten met het Vlaams Belang willen samenwerken, zal dit volgens Kamerfractieleider Barbara Pas niet eenvoudig worden. “Ik vraag me af hoe ze het cordon sanitaire gaan blijven verdedigen bij hun achterban”, verklaarde Pas in Radio 1-programma ‘De Ochtend’

De twee V-partijen, Vlaams Belang en N-VA, behaalden bij de verkiezingen net geen zetelmeerderheid in het Vlaams Parlement. Zo komen ze vijf zetels tekort. Het gevolg? N-VA en Vlaams Belang moeten op zoek naar een derde partner. “Ik besef dat het moeilijk is om een derde partij te vinden”, stelt Pas, “maar zij gaan het niet gemakkelijk hebben om op basis van inhoud te weigeren”.

N-VA en Vlaams Belang werkten, althans volgens Pas, al concrete maatregelen uit rond welzijn, inburgering, het communautaire en onderwijs. “Daar liggen maatregelen op tafel. Ik ben benieuwd wat daar het inhoudelijk antwoord zal zijn van de andere partijen”, klinkt het. Volgens Pas kunnen er “voldoende raakvlakken […] worden gevonden om een degelijk beleid te voeren”.