Met de gigantische opgetelde score voor Vlaams Belang en N-VA die werd geteld op ‘Vlaamse Zondag’ komen meer dan extra partijdotaties en parlementszetels. Ook de helft van de raad van bestuur van de VRT zal vanaf 2020 van Vlaams Belang-signatuur of N-VA-signatuur zijn. Dat zijn twee partijen die wel eens kritisch durven zijn over de VRT, die vaak als links vooringenomen wordt neergezet. “Dit is een uitgelezen kans om de vooringenomenheid bij sommige programma’s van binnen uit aan te klagen”, zo luidt het via De Standaard.

Vanaf 2020 zullen Vlaams Belang en N-VA de helft van de zitjes in de raad van bestuur van de openbare staatsomroep innemen, na eind vorige maand bijna de helft van de zetels in het Vlaams Parlement te behalen. Voor de volledigheid: Een raad van bestuur legt de strategische lijnen vast, het voert dus niet de operationele leiding, al moeten zij die het laatste doen wel verantwoording afleggen aan de bestuursleden. “Een uitgelezen kans om de vooringenomenheid bij sommige programma’s van de VRT opnieuw van binnen uit aan te klagen”, zo vindt Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) dus in De Standaard.

Luc Van den Brande over rechts bestuur van VRT vanaf 2020: “Ach, de voorzitter zal dat wel in goede banen leiden”

Janssens’ partij zal volgend jaar – na 5 jaar niet vertegenwoordigd te zijn bij de VRT – opnieuw er gedeeld de plak zwaaien. Dit voor een stuk ten koste van de sp.a en de CD&V die een zitje verliezen. Vlaams Belang zal er mogelijk dicht tegen N-VA aanschuiven, een partij die ook geregeld pijlen richt op de VRT, al denkt niet iedereen dat er een grote dreiging nadert.

 “Ach, de voorzitter zal dat wel in goede banen leiden”, lacht oud-minister-president en bestuursvoorzitter sinds 2010 Luc Van den Brande (CD&V). Al draagt het bestuur wel enige gewicht met zich mee, zo weet ook Van den Brande. “De regering bepaalt het mediabeleid, het Vlaams Parlement controleert dat. De raad van bestuur tekent de strategie uit waarmee het management dan aan de slag kan.” De VRT-bestuurder benadrukt echter: “Maar je mag onze directe invloed ook niet overschatten. Journalistiek is die er niet, ook al overleggen we één keer per jaar met de nieuwsdienst. Wij bepalen het zendschema niet.”

Enige paradox is wel te bemerken in Van den Brandes stelling dat bestuursleden hun politieke kleur verliezen wanneer ze hun functie opnemen. Gevraagd door De Standaard of het dan überhaupt wel zin heeft dat zo’n bestuur politiek benoemd wordt, stelt de veteraan: “Het is belangrijk dat de politieke stromingen vertegenwoordigd zijn bij de openbare omroep.”

Lees ook:

“Vooringenomen”: Francken klaagt pro-linkse VRT-verslaggeving VS aan