Guy Verhofstadt (Open Vld) zijn rol als leider van ALDE, de fractie van de liberalen in het Europees Parlement (EP), is voorbij. In zijn plaats zal Dacian Cioloș de liberale EP-fractie leiden. Cioloș, ook gekend als de ‘Roemeense Macron’, versloeg daarbij de Nederlandse Sophie in ‘t Veld (D66) met 64 stemmen tegen 42, zo rapporteert Politico. ALDE zal zich tevens ‘rebranden’ naar ‘Renew Europe’. De ‘Renaissance’-partij van Frans president Emmanuel Macron zal de fractie vervoegen, samen met Ciudadanos, een Spaanse rechtsliberale partij. Maar ook de verdere rol van Verhofstadt in deze nieuwe fractie lijkt grotendeels uitgespeeld. Hij zou “onder curatele” geplaatst zijn volgens Knack-bronnen. Dit wegens te grote persoonlijke ambities. Een bod van Verhofstadt om voorzitter van het EP te worden, gaat niet door.

ALDE is niet meer. De liberale fractie heet nu ‘Renew Europe’ en wordt vervoegd door de verkozenen van Macrons partij en de Spaanse Ciudadanos-Europarlementariërs. De fractie zal geleid worden door Dacian Cioloș, die de voorzittersverkiezingen won tegen Sophie in ‘t Veld (D66). Zij had de steun gekregen van de Britse LibDems, maar kon niet opboksen tegen het gewicht van Macrons beweging. Verhofstadt, die dus niet langer de liberalen zal leiden, zou zijn zinnen dan maar gezet hebben op voorzitterschap van het Europees Parlement. Vorige week bleek reeds dat hij daarvoor een deal had gesloten met de grote EVP-fractie van CD&V. Maar dat plan zou niet doorgaan, zo rapporteert Knack op basis van verschillende bronnen.

Verhofstadt blijkt te veel ALDE-leden te hebben geërgerd

De voorzitter van het Europees Parlement wordt normaliter verkozen in het begin van juli, wanneer het EP samenkomt voor de eerste plenaire zitting. Ook de voorzitter van de Europese Commissie en de voorzitter van de Europese Raad worden dan aangeduid, maar binnen Renew Europe zou men helemaal niet tevreden zijn over het bod van Verhofstadt.

Er zou namelijk flinke onvrede heersen binnen de Europese liberalen over het afgelopen ‘soloslim’ gedrag van Verhofstadt en zijn te grote persoonlijke ambities, maar daarenboven vindt men het EP-voorzitterschap ook niet prioritair. In de eerste plaats zou men immers de Commissievoorzitter willen leveren. Men denkt hierbij aan de huidige Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager (van het linksliberale Radikale Venstre). In de tweede plaats zou men graag het voorzitterschap van de Europese Raad willen, informeel gekend als ‘de president van de EU’. Momenteel voert Donald Tusk (EVP) deze functie uit, maar de liberalen zouden overwegen om ofwel uittredend Belgisch premier Charles Michel (MR) of huidig Nederlands premier Mark Rutte (VVD) aan te leveren voor de job.

En Verhofstadt zou bij dit aankomend kaartspel ook niet langer alleen mogen praten met de andere spelers, maar “onder curatele” geplaatst zijn. Onderhandelen met andere fractieleiders kan Verhofstadt volgens de Knack-bronnen enkel nog in gezelschap van Franse oud-diplomaat Nathalie Loiseau, van Macrons partij.

Lees ook onderstaand artikel uit oktober:

Is het eindpunt van de loopbaan van Verhofstadt in zicht?