Een 61-jarige Nederlander is vrijdag vrijgesproken voor bedreigingen aan het adres van Geert Wilders (PVV). De man had tegen een wijkagent gezegd dat hij een bijl bij zich had waarmee hij de rechtse politicus de kop in zou slaan, zo bericht De Telegraaf. Voor de rechtbank verklaarde hij dit als grap te hebben bedoeld.

“Ik kom voor dat varken, Wilders. Ik heb een bijl in mijn fietstas. Daar sla ik hem zijn kop mee in”, klonk het bij de 61-jarige Nederlander. De man had zich begeven naar de flyer-route van Wilders, vlak voor de Nederlandse verkiezingen in maart dit jaar. Daar uitte hij de genoemde bedreigingen tegen een bevriende wijkagent. In de fietstas van de man werden achteraf een bijl en twee breekmessen gevonden. Daar had hij evenwel een verklaring voor. De bijl had de man naar eigen zeggen nodig om wietplanten te zetten en de messen om touwtjes door te snijden om spullen op zijn fiets te bevestigen.

Voor de rechtbank verklaarde de man nog dat de bedreigingen als grap bedoeld waren. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist, maar de Nederlandse rechters geloofden het verhaal van de verdachte omdat hij verstandelijk beperkt zou zijn en bevriend is met de wijkagent. De 61-jarige uit de gemeente Heerlen zat wel meer dan honderd dagen in voorhechtenis. Na de vrijspraak kreeg hij zijn bijl en de twee breekmessen terug.

Wilders reageerde verbolgen op de uitspraak. “U sprak hem vrij en gaf mij levenslang, maar goed, dat had ik toch al”, klonk het bij hem.