De Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming heeft twee kinderen van een jihadmoeder bij hun geradicaliseerde grootvader geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van de krant NRC. Daarmee negeerde de dienst een negatief advies van de gemeente Ede, waar de opa woont. De moeder keerde in 2018 terug uit het kalifaat en werd onlangs veroordeeld tot twintig maanden cel. Intussen zijn ook zes Belgische kinderen uit een Syrisch vluchtelingenkamp gerepatrieerd.

Het overbrengen van kinderen uit het kalifaat zorgt niet alleen in België voor beroering. Ook de Nederlandse regering begon deze week met het terughalen van IS-kinderen uit Syrië. Recent onderzoek van de krant NRC toont aan dat de Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming twee gerepatrieerde kinderen bij hun geradicaliseerde grootvader heeft geplaatst. De moeder van die twee kinderen keerde in 2018 terug uit het kalifaat en werd onlangs veroordeeld tot twintig maanden cel voor haar lidmaatschap bij de terreurgroep.

Negatief advies

Op het proces van de moeder werd duidelijk dat ook de grootouders van de kinderen er extreem islamitsiche sympathieën op nahielden. Het Irakese koppel staat bij hun gemeente eveneens bekend als geradicaliseerd. In 2015 trof de Nederlandse politie in het huis van de twee nog een IS-poster aan. Ondanks een negatief advies van de lokale diensten besloten de Nederlandse autoriteiten dus toch om de twee kinderen bij de geradicaliseerde grootouders te plaatsen. Volgens het NRC zou de screening niet grondig genoeg gebeurd zijn.

Ondertussen is ook België in alle discretie begonnen met het terughalen van IS-kinderen. Dat berichtte uittredend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vrijdag nog op Twitter. Zes kinderen zijn reeds gerepatrieerd en worden begeleid door de lokale parketten en welzijnsdiensten.

Lees ook:

Francken over IS-kinderen: “Als ouders meekomen, haak ik af”