Noa Pothoven (17) is niet meer. Ze stapte zondag uit het leven na eerder een euthanasie-regeling aan te vragen. In tegenstelling tot wat in de Angelsaksische pers verscheen werd haar dood echter niet direct opgewekt via een euthanasieregeling, maar stopte het meisje met drinken en eten, waarna ze overleed in een ziekenhuisbed bij haar thuis. Het is onduidelijk in welke graad dokters assisteerden in haar heengaan. In een biografie geschreven op 16-jarige leeftijd schreef het meisje al dat het leven voor haar geen zin had. Opmerkelijk: Pothoven leed niet aan een fysieke ziekte en was niet terminaal, maar leed aan een depressie ten gevolge van misbruik.

Na slachtoffer geweest te zijn op jonge leeftijd van seksueel misbruik werd Noa Pothoven depressief. Ze leed tevens aan een posttraumatische stressstoornis en anorexia. Volgens De Gelderlander “probeerde [ze] ondanks haar psychische problemen te overleven, maar dat ging niet meer”.

Noa contacteerde ‘Kliniek om levens te beëindigen’

Via de Levenseindekliniek in Den Haag informeerde Noa naar de mogelijkheden rond euthanasie. In december 2018 vertelde ze reeds dat ze niet langer wilde leven, “want dan hebben anderen geen last meer van mij, en ik geen last meer van mezelf”. In een ‘verdrietige laatste post’ op Instagram deelde het tienermeisje vorige week dat ze was gestopt met eten en drinken en “binnen max. 10 dagen [zou] overlijden”, want “ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt”. Zondag kreeg de jonge dame haar doodswens en bezweek ze na haar hongerstaking.

In Nederland kunnen kinderen zo jong als 12 jaar euthanasie verkrijgen als ze dit wensen, gegeven dat een dokter bepaalt dat er een lijden is dat ondraaglijk is en geen einde in zicht heeft. De ouders/voogden behouden wel minstens een zeg. Sinds 2014 kunnen minderjarigen ook in België opteren voor euthanasie. Enig verschil is wel dat minderjarigen in België geen verzoek kunnen indienen op basis van psychologisch lijden. Vanaf 18 jaar kan dat dan weer wel.

Het hele voorval zorgt voor heel wat consternatie tot ver buiten Nederland. Zo ook op Twitter.

Wie zelf vragen heeft over zelfmoord kan gratis bellen naar de zelfmoordlijn via het nummer 1813. Mailen of chatten is mogelijk op de website zelfmoordlijn1813.be.