Naar verwachting zullen er deze maand 25 procent minder migranten de Verenigde Staten proberen binnen te raken via de Mexicaanse grens in vergelijking met de vorige maand. Volgens Kevin McAleenan van het Amerikaanse ‘Department of Homeland Security’ (DHS) is de nieuwe migratie-overeenkomst die de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) met Mexico heeft gesloten de oorzaak van die daling.

De Amerikaanse grenswacht verwacht dat er deze maand 25 procent minder migranten de grens met Mexico zullen proberen over te steken in vergelijking met vorige maand. Dat zegt Kevin McAleenan, baas van het Amerikaanse ‘Department of Homeland Security’ (DHS).

Overeenkomst met Mexico

In mei werden meer dan 144.000 immigranten tegengehouden aan de grens met Mexico. Dat was het hoogste aantal in 13 jaar tijd. In de zomermaanden is er meestal een daling van het aantal migranten dat vanuit Mexico de Verenigde Staten probeert binnen te komen. Zo was er vorig jaar in dezelfde periode een daling van 17 procent.

Volgens McAleenan is de daling dit jaar niet zomaar seizoensgebonden. Zo zou de nieuwe migratieovereenkomst met Mexico – met onder andere strengere regels voor Centraal-Amerikanen die door het land naar de VS reizen – volgens hem ook verantwoordelijk zijn voor de daling.

De Verenigde Staten en Mexico sloten eerder deze maand een migratieovereenkomst nadat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) ermee dreigde invoerheffingen op Mexicaanse goederen te verhogen. Sindsdien levert de Mexicaanse overheid meer inspanningen om de illegale migratie in het land tegen te gaan. De VS zouden volgens die overeenkomst tienduizenden Centraal-Amerikaanse migranten kunnen terugsturen naar Mexico.