Hilde Sabbe, Brussels parlementslid voor sp.a/one Brussels, vindt dat we de moslimgemeenschap tijd moeten gunnen om holebi’s te aanvaarden. Dat zei ze in vrt-radioprogramma ‘De Ochtend’ naar aanleiding van de uitspraken van Johan Leman, voorzitter van het integratiecentrum Foyer in Molenbeek. Sabbe nam het daarin ook op voor Leman.

Johan Leman, voormalig directeur van Unia en momenteel directeur van integratiecentrum Foyer, kwam dit weekend in het oog van de storm te staan nadat hij enkele opmerkelijke uitspraken deed over holebi’s in Molenbeek. VRT-journalist  Riadh Bahri klaagde recent het homofobe klimaat in het allochtone Molenbeek aan, maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij Leman.

In een interview met De Standaard stelde hij dat hij liever had dat “bepaalde progressieve Vlamingen” niet in Molenbeek kwamen wonen. Mensen die uit Molenbeek zelf komen begrijpen immers dat het er vuil is en dat holebi’s er niet zomaar hand in hand op straat kunnen lopen, zo argumenteerde hij. Tracht de gemeente te begrijpen en aan te voelen wat mogelijk is”, aldus Leman.

“Tijd gunnen”

Nadat het interview gepubliceerd werd, kwam Leman al snel onder vuur te liggen. Zo zou Leman het homofobe en seksistische gedrag van de moslimgemeenschap goedpraten, maar daar is Hilde Sabbe, tot voor kort lid van het Be.One van Abou Jahjah, het niet mee eens. Het kersvers verkozen Brusselse parlementslid voor sp.a/one Brussels nam het in vrt-radioprogramma ‘De Ochtend’ op voor Leman.

“Ik denk dat we duidelijk moeten zijn over wat hij zegt en niet zoals sommigen lieten uitschijnen ‘hij doet een oproep naar homo’s om niet langer in Molenbeek hand in hand te lopen’. Dat staat er niet. Dat staat nergens. Leman beschrijft alleen een realiteit. Hij zegt: ‘Er bestaan plekken waar je wel hand in hand kan lopen én er bestaan plekken waar dat moeilijker ligt.'”

Volgens Sabbe moeten we geduld hebben met de moslimgemeenschap om die homofobe gedachtegang te zien verdwijnen. “Vlaanderen was 50 jaar geleden absoluut niet tolerant tegenover holebi’s”, aldus Sabbe. “We weten dat aanvaarding een proces is. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. De tijd die wij gekregen hebben, moeten we de moslimgemeenschap gunnen. We moeten niet in hun nek staan hijgen.”