Formateur Bart De Wever, die als voorzitter van grootste partij – N-VA – verantwoordelijk is voor het coördineren van de Vlaamse onderhandelingen is het beu om te wachten op een bereidwillige PS (op federaal niveau). De partij van Elio Di Rupo wenst niet met N-VA te praten en “De Wever trekt daaruit zijn conclusies”, zo schrijft De Tijd vandaag en vermoedt ook De MorgenVerwacht wordt dat er daarom spoedig een Vlaamse ‘Zweedse-bis-regering’ komt. Dat wil zeggen: één met N-VA, CD&V en Open Vld en dus zonder Vlaams Belang. Wat er dan met het federaal niveau moet gebeuren is een moeilijke en vooralsnog onduidelijke puzzel.

De gesprekken op Vlaams niveau liggen al even stil. Enkel Vlaams Belang werd uitgenodigd voor een derde, inhoudelijk, gesprek, maar ook dat is reeds een anderhalve week geleden. Bij Open Vld en CD&V vertelt men dat er weken niet meer gepraat is. Frappant, want De Wever zei bij afloop van de verkiezingen vorige maand dat er zo snel mogelijk een Vlaamse regering gevormd moet worden, om zo met een Vlaamse meerderheid een front op federaal niveau te vormen. Maar volgens De Tijd had De Wever aanvankelijk gehoopt om met de PS eerst een federaal (principe)akkoord te bekomen. Daarom zou de N-VA-kopman getalmd hebben op Vlaams niveau. Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft echter te horen hebben gekregen van Di Rupo dat de PS niet met N-VA wil praten.

Federaal niveau zit vast tenzij veto’s worden gelost

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken liet zondag reeds weten dat de kans op een regeringsdeelname eerder klein was. “We hebben jammer genoeg vijf zetels tekort om met Vlaams Belang en N-VA een regering te vormen”, zei Van Grieken toen. “Maar ik zeg ook niet dat het nul procent is. En geef mij een kleine kans en ik ga daar het beste van maken.” N-VA en Vlaams Belang zouden de afgelopen weken constructieve gesprekken gehad hebben, maar er is geen enkele andere partij die mee aan boord wil. De weg lijkt daardoor geplaveid voor een nieuwe CD&V-Open Vld-N-VA-regering die het moet stellen met een veel kleinere meerderheid dan in 2014.

Maar wat men bij de PS dan zal doen is nog maar de vraag. Zij lijken zich nu te focussen op de vorming van de Brusselse regering (hetgeen reeds afgerond is) en de Waalse. De PS droomt van een Waalse minoritaire ‘klaproos’-coalitie met Ecolo, die dan gedoogsteun zou verkrijgen van de PVDA. De PS-wil om links te rijden is zo hardnekkig dat men zelfs de MR niet wenst te overwegen. De cdH, die alweer een opdoffer kreeg op 26 mei, heeft zich reeds buiten spel gezet.

(Lees verder onder de tweet.)

Wat er nu federaal moet gebeuren is dan ook niet duidelijk. Rekening houdend met de verschillende veto’s die zijn gesteld tegen zowel een regering zonder Vlaamse meerderheid als samenwerking met de PVDA, en de oppositiewens van cdH, is er geen regering die kan gevormd worden zonder N-VA. Als Open Vld haar reservaties laat varen tegen een regering zonder Vlaamse meerderheid, kan er eventueel wel een paars-groene regering gevormd worden. Dit zou echter een strakke zetelmeerderheid geven (76 van de 150). Eventueel kan CD&V dan een buffer vormen, maar ook die partij wenst geen regering zonder Vlaamse meerderheid.