De komende vijf jaar zal de N-VA blijven deel uitmaken van de ECR-fractie in het Europees Parlement (EP). Dat is de fractie waarin voorheen de Britse Conservative Party de grootste partij was, maar thans een lappendeken vormt van allerlei partijen, waaronder nu ook de rechtse staatsnationalisten van VOX. En met die laatste partij komt enige politiek ongemak voor N-VA. VOX is immers een radicale afsplitsing van de conservatieve Partido Popular in Spanje, en als dusdanig hevig unitaristisch en gekant tegen de Catalaanse onafhankelijkheid. N-VA is dan weer fervent pro-Catalaans. Maar ondanks eerdere negatieve communicatie van uittredend EP-lid Mark Demesmaeker (N-VA) over VOX, legt de N-VA zich nu toch neer bij de situatie. “Elke fractie heeft wel die zatte nonkel”, zo luidt het nu via VRT NWS.

N-VA heeft na de laatste verkiezingen drie zetels in het EP veroverd. Voor Mark Demesmaeker werd het een afscheid, maar Geert Bourgeois, Assita Kanko en Johan Van Overtveldt kunnen voortaan ons land vertegenwoordigen binnen de EU in naam van hun partij. En dat gaan ze nu met zekerheid doen samen met VOX, binnen de conservatieve en eurokritische ECR-fractie. Die werd gesticht door de Britse Conservatieven tijdens de legislatuur van 2009-2014, maar vorige maand hielden die amper 4 zetels over, na nagenoeg volledig gekannibaliseerd te worden door de Brexit Party van Nigel Farage. Het VK zou normaal gezien ook spoedig de EU moeten verlaten.

“N-VA zal blijven eigen koers varen”

Maar zetelen met VOX ligt gevoelig bij N-VA. Vorige week liet uittredend EP-lid Demesmaeker nog het volgende optekenen. “VOX-politici willen mensen vervolgen die democratisch zijn verkozen. Ze koesteren een diepe haat tegen alles wat Catalaans is”, zo luidde het. En nog: VOX “is homofoob, vrouwonvriendelijk en wil de wetgeving rond huiselijk geweld versoepelen. Hun standpunten staan haaks op alles wat N-VA vertegenwoordigt.”

Maar vandaag klinkt de toon al flink wat milder. “De ECR is een zeer verscheiden groep die haar leden de grootst mogelijke vrijheid expliciet garandeert: vrijheid van stemming en communicatie. Daardoor kunnen wij als N-VA onze eigen koers blijven varen en onze eigen politieke standpunten brengen”, zo klinkt het nu bij de N-VA, die bekend staat om haar amicale verhoudingen met onder meer Catalaans ex-minister-president Carles Puigdemont. Via Radio 1 stelt Bourgeois zelfs dat de situatie nu het probleem is van VOX. “Het is eerder een probleem voor hen dan voor ons. Wij blijven onze mening behouden en zij weten dat ook. Het is aan hen om te beslissen of ze erbij komen of niet, dat zal geen jota aan ons standpunt veranderen. We kunnen geen veto stellen, maar we gaan dat niet steunen, we gaan tegen stemmen.”

(Lees verder onder de tweet.)

VOX niet alleen als rechtsnationalistische partij binnen ECR

De VOX-leden zullen overigens niet de enige rechtse staatsnationalisten zijn binnen de ECR, maar al snel gelijkgezinden vinden bij de nationaal-conservatieven van het Poolse PiS, de Zweden Democraten, de rechtsconservatieven van FvD (de partij van Thierry Baudet) en het uitgesproken rechtse ‘Fratelli D’Italia’. En tot voor kort was er binnen de ECR ook een aanwezigheid van de Ulster Unionist Party – een Britse unitaristische partij sterk gekant tegen Iers separatisme en Schotse onafhankelijkheid -, maar die partij behaalde deze verkiezingen geen zetel. De Democratic Unionist Party, waarmee de Britse Conservatieven samenwerken in het VK, behaalde wel een EP-zetel, maar behoort tot de ‘Non-Inscrits’.

Verder waren ook het rechtse AfD uit Duitsland en de migratiekritische ‘Ware Finnen’ lid van de ECR-fractie, maar die partijen zijn overgestapt naar ‘Identiteit en Democratie’, de nieuwe EP-fractie van onder meer Vlaams Belang. Maar volgens Bourgeois zal de ECR echter “eerder [een] technische fractie” vormen die N-VA een hefboom aanlevert. Daarnaast, zo zegt Bourgeois nog, “elke fractie heeft wel die zatte nonkel”.

Lees ook:

Spaans-nationalistische VOX naar EP-fractie N-VA: “Stevig verweren”

Rechtsnationalisten in EP heten voortaan Identiteit & Democratie