De Britse zanger Morrissey – voormalig frontman van ‘The Smiths’ – heeft opnieuw zijn steun uitgesproken voor Anne Marie Waters en haar rechtsnationalistische partij ‘For Britain’. Ook zei de zanger dat Nigel Farage (Brexit Party) “duidelijk een goede premier zou zijn”.

De Britse zanger Morrissey – voormalig frontman van ‘The Smiths’ – sprak in het verleden zijn steun uit voor de rechtsnationalistische en islamkritische partij ‘For Britain’. De steunbetuiging zorgde voor enige ophef in de – veelal linkse – Britse pers. In een interview met zijn neef Sam Esty Rayner voor de site Morrissey Central herhaalt Morrissey zijn steun.

Racisme

“Ik denk dat Anne Marie Waters de enige Britse partijleider is die links en rechts kan verenigen. Ik ken geen enkele andere partijleider die dit zelfs maar wil doen”, zegt de zanger. “Het Verenigd Koninkrijk is nu een gevaarlijk haatdragende plaats, en ik denk dat we iemand nodig hebben die een einde maakt aan de waanzin en die namens iedereen spreekt. Ik zie Anne Marie Waters als deze persoon. Ze is buitengewoon intelligent, ze is zeer toegewijd aan dit land, ze is erg boeiend en soms ook erg grappig.”

Over vermeend ‘racisme’ zegt Morrissey: “Als je iemand racistisch noemt in het moderne Groot-Brittannië, dan zeg je hem dat je geen woorden meer hebt. Je sluit het debat af en loopt weg. Het woord is nu betekenisloos. Iedereen geeft uiteindelijk de voorkeur aan zijn eigen ras, maakt dit iedereen racistisch?”

“De mensen die elk gesprek reduceren tot een kwestie van ras zouden weleens de meest traditionele ‘racisten’ kunnen zijn, omdat niet alles in het leven uitsluitend een kwestie van ras is, dus waarom zou je dat ervan maken?”, klinkt het. “Diversiteit kan onmogelijk een kracht zijn als iedereen ideeën heeft die nooit zullen overeenstemmen. Als grenzen zulke vreselijke dingen zijn, waarom hebben ze dan ooit bestaan? Grenzen brengen orde.”

“Farage zou goede premier zijn”

“Ik zie niet in waarom ik racistisch zou zijn omdat ik tegen halalslachtingen ben, terwijl ik al mijn hele bezwaar heb tegen alle vormen van dierenslachting”, zegt Morrissey, die veganist is. Over Nigel Farage (Brexit Party) zegt de zanger dat “het duidelijk is dat hij een goede premier zou zijn, als iemand van ons zich tenminste kan herinneren wat een goede premier is”.