Nourredine Cheikhni (41), één van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen en in 2011 veroordeeld tot 30 jaar cel, is sinds vrijdag volledig op vrije voeten. Dat schrijft onder meer Het Nieuwsblad. Na iets meer dan tien jaar in de cel mocht de draaideurcrimineel in 2018 – onder protest van de politievakbonden – de gevangenis verlaten met een enkelband. Negen maanden later en van de enkelband verlost, blijft er van zijn oorspronkelijke straf nog weinig over. Cheikhni zal zich alleen maar aan bepaalde voorwaarden moeten houden.

In 2007 doorzeefden Nourredine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir na een homejacking de politiecombi van Kitty Van Nieuwenhuysen en haar collega Peter Van Stalle. De toen 23-jarige Van Nieuwenhuysen liet daarbij het leven. Dankzij een teruggevonden vluchtwagen wist de politie destijds de drie moordenaars snel op te sporen. In 2011 kregen zij elk 30 jaar gevangenisstraf. Nourredine Cheikhni (41) mocht in 2018, na iets meer dan tien jaar in de cel te hebben gezeten, de gevangenis verlaten met een enkelband. Vandaag, zo’n 12 jaar na de feiten, is hij van die enkelband verlost en weer volledig op vrije voeten. Één van de voorwaarden is wel dat hij geen contact mag hebben met de slachtoffers van zijn daden.

Mogelijk nieuw protest

In 2018 protesteerden de politievakbonden ACV en NSPV nog tegen de beslissing van de Luikse strafuitvoeringsrechtbank om Cheikhni vrij te laten met een enkelband. “Een slag in het gezicht van de ouders en de collega’s van Kitty”, klonk het toen bij de vakbonden. “We weten hiermee hoeveel het leven van een politieagent waard is voor de strafuitvoeringsrechtbank.” Of er ook nu acties zullen komen, is vooralsnog onduidelijk. NSPV-voorzitter Carlo Medo liet al wel aan Belga weten dat de beslissing voor veel emotie en onbegrip zorgt bij de agenten.

Sinds 2013 zijn de regels over vervroegde vrijlating van zware criminelen evenwel verstrengd. Waar zij vroeger al na een derde van hun straf hun vrijlating konden vragen – zoals geschiedde bij Cheikhni – is die grens thans de helft voor veroordelingen tot dertig jaar cel. Omdat de drie moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen in 2011 werden veroordeeld, is de wetswijziging niet op hen van toepassing. Na de aanslagen op Zaventem werd de verstrenging uitgebreid tot veroordelingen voor terrorisme en zware seksuele misdrijven.