Een sjiitische jongen van 18 uit Saoedi-Arabië wordt mogelijk geëxecuteerd omdat hij op 10-jarige en 11-jarige leeftijd heeft deelgenomen aan betogingen tegen de regering. Hij werd op 13-jarige leeftijd gearresteerd.

Murtaja Qureiris – nu 18 – werd in 2014 gearresteerd toen hij 13 jaar oud was. Volgens Amnesty International wordt hij er nu van beschuldigd zich bij een “terreurgroep” te hebben aangesloten en “opruiing te hebben verspreid”. Hij zat enige tijd in een isoleercel. In april vond er in het land al een massa-executie plaats van 37 sjiieten, waaronder iemand die op 16-jarige leeftijd gearresteerd werd.

Sjiitische betogingen

Qureiris wordt ervan beschuldigd op 10-jarige leeftijd protesten tegen de Saoedische regering te hebben bijgewoond. Een andere aanklacht heeft betrekking op zijn deelname op 11-jarige leeftijd aan een demonstratie die uitbrak tijdens de begrafenis van zijn oudere broer. De broer werd in 2011 zelf gedood tijdens betoging.

De sjiitische minderheid betoogde dat jaar om gelijke rechten en een herverdeling van de olierijkdom in het land. Die olie-industrie bevindt zich voornamelijk in het oosten van het land, waar veel sjiieten wonen. Volgens de betogers worden zij gediscrimineerd door de streng-soennietische wahabistische overheid. Naarmate de spanning tussen Saoedi-Arabië en sjiitische aartsrivaal Iran de laatste jaren toe neemt, wordt ook de repressie tegen sjiieten harder.