Het ziet er naar uit dat de Deense sociaaldemocraten vandaag op een verkiezingsoverwinning afstevenen. De partij lijkt te scoren met uitgesproken migratiekritische standpunten en beloftes voor meer overheidsuitgaven en sociale maatregelen.

Vandaag zijn het verkiezingen in Denemarken. Peilingen voorspelden dit weekend dat de Deense sociaaldemocraten onder leiding van Mette Frederiksen met 27% van de stemmen de grootste partij van het land zal worden. De liberale regeringspartij van premier Lars Lokke Rasmussen eindigde in dezelfde peilingen op de tweede plaats, met zo’n 18%. De rechtsnationalistische Deense Volkspartij – die gedoogsteun levert aan de regering -krijgt zware klappen en lijkt 11% te zullen halen – slechts de helft van het vorige verkiezingsresultaat in 2015.

Uitgesproken migratiekritische koers

Vanwaar die forse verkiezingswinst voor de sociaaldemocraten, terwijl hun zusterpartijen in heel Europa in de touwen hangen? Een mogelijke verklaring is het feit dat de partij de laatste jaren een uitgesproken migratiekritische koers vaart. Zo steunden de sociaaldemocraten vanuit de oppositie steevast strenge integratie- en migratiewetten van de centrumrechtse regering.

De sociaaldemocraten treden centrumrechts en de Deense Volkspartij bij als zij stellen dat die maatregelen broodnodig zijn om de gulle Deense sociale zekerheid te beschermen. De verzorgingsstaat staat in Denemarken onder zware druk. “Je bent geen slecht mens, alleen omdat je je zorgen maakt over immigratie”, zei Frederiksen nog.

Tegelijkertijd varen de sociaaldemocraten een uitgesproken linkse koers op sociaal-economische thema’s. Zo belooft de partij de overheidsuitgaven de komende vijf jaar met 0,8% per jaar te verhogen en een recente pensioenhervorming terug te schroeven.