Mexico drijft zijn inspanningen tegen illegale migratie op. Nadat het haar controles aan de zuidergrens heeft vergroot, zal het nu ook 15.000 agenten en militairen ontplooien aan de grens met de VS. Dat heeft de Mexicaanse minister van Defensie Luis Cresencio Sandoval maandag aangekondigd. De plannen kaderen in een akkoord dat Mexico en Amerikaans president Donald Trump bereikten, zo schrijft The Hill

“We hebben een totale ontplooien, de Nationale Garde en legereenheden meegerekend, van 14.000, bijna 15.000 gestationeerd in het noorden van het land, zo liet Sandoval horen tijdens een gezamenlijke persconferentie samen met Mexicaans president Andrés Manuel López Obrador. Eerder kondigde het Centraal-Amerikaanse land ook aan om 6.000 leden van de Nationale Garde in te zetten aan de zuidgrens met Guatemala.

Druk Trump lijkt te werken: Mexico neemt grenscontroles ernstig ondanks binnenlandse kritiek

Defensieminister Sandoval bevestigde tijdens de conferentie dat de militairen bevoegd zijn om illegale migranten aan te houden die de Amerikaanse grens willen oversteken. “Gezien [illegale] migratie geen misdaad is, maar eerder een administratieve overtreding, houden we ze eenvoudigweg aan en sturen we ze door naar de [burger]autoriteiten.”

Dat Mexico migranten tegenhoudt aan haar noordergrens is relatief uniek en de Mexicaanse overheid wordt thans ook geconfronteerd met interne linkse kritiek. Toch kiest president Obrador liever voor een kordaat grensoptreden dan voor het alternatief: Eerder had Trump ermee gedreigd om handelsbarrières op te stellen tegen Mexico als het buurland de inspanningen tegen illegale migratie. In het akkoord dat beide landen bereikten heeft Mexico 45 dagen om aan te tonen dat het haar grenzen beter bewaakt. Dit lijkt tot nu toe aardig te lukken.