De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Volaris biedt een programma aan met de naam ‘Gezinshereniging’. Via dat programma kunnen Centraal-Amerikaanse migranten voor één dollar vanuit Mexico terugvliegen naar hun land van herkomst.

Voor één dollar – plus taksen – vliegt Volaris immigranten van Tijuana, Ciudad Juarez, Guadalajara en Mexico Stad naar Costa Rica, El Salvador of Guatemala. Het volstaat voor de immigranten om een identiteitsbewijs te tonen en bereid te zijn om op de eerstvolgende beschikbare vlucht te stappen. Het programma ‘Gezinshereniging’ loopt tot 30 juni.

Migratieovereenkomst met VS

De Verenigde Staten en Mexico sloten eerder deze maand een migratieovereenkomst nadat de Amerikaanse president Donald Trump ermee dreigde invoerheffingen op Mexicaanse goederen te verhogen. Sindsdien levert de Mexicaanse overheid meer inspanningen om de illegale migratie in het land tegen te gaan. De VS zouden volgens die overeenkomst tienduizenden Centraal-Amerikaanse migranten kunnen terugsturen naar Mexico.

“Volaris versterkt zijn engagement om gezinnen bij elkaar te houden”, klinkt het. “We werken samen door een alternatieve oplossing voor het migratiefenomeen aan te bieden.” Vorig jaar bood dezelfde luchtvaartmaatschappij ook al gratis gezinshereniging aan voor migranten die door het Trump-beleid werden afgewezen.