Voor Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws is een samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang op Vlaams niveau een “duidelijk majeur politiek probleem van nationale orde”. “De Antwerpenaren zullen het niet graag horen, maar in dat geval als het zo hard regent in Brussel, zal het druppelen in Antwerpen. En niet omgekeerd”, stelde de socialistische topman in VRT-programma ‘Terzake’.

Hoewel een Vlaamse minderheidsregering met twee V-partijen volgens N-VA-kopstuk Theo Francken niet realistisch is, liet hij dit weekend de steun voor de vorming van een minderheidskabinet met gedoogsteun van Vlaams Belang open. “Laat ons eerst luisteren naar de voorstellen, en daarna zien wat mogelijk is”, stelde het N-VA-boegbeeld. Wouter Verschelden van Newsmonkey vermoedde eerder dat er meer aan de hand is dan gewoon wat politiek theater tussen Vlaams Belang en N-VA. Zo zou de verzoenende houding van Tom Van Grieken Bart De Wever en co kunnen bekoren.

Meeuws: “Ik kan het mij niet inbeelden dat hij zou besturen met Vlaams Belang”

Zouden de twee V-partijen formeel samenwerken, dan is er volgens Meeuws sprake van “een duidelijk majeur politiek probleem van nationale orde”. “De Antwerpenaren zullen het niet graag horen, maar in dat geval als het zo hard regent in Brussel, zal het druppelen in Antwerpen. En niet omgekeerd”, klonk het in VRT-programma ‘Terzake’. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde evenwel door zich af te vragen wat het probleem net is. “In Antwerpen hebben N-VA en VB samen 50%”, klonk het op Twitter.

De Antwerpse sp.a-topman voegde er wel direct aan toe dat hij De Wever “tijdens de onderhandelingen in Antwerpen [heeft] leren kennen als iemand die in zijn politiek handelen het mensenrechtenkader als een kompas hanteert”. “Ik heb hem zo leren kennen en ik kan het mij niet inbeelden dat hij zou besturen met Vlaams Belang”, verklaarde de socialist.

Beels als burgemeester? “We kennen ook de verkiezingsuitslag”

Verloopt alles volgens plan, dan neemt Bart De Wever het stokje van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) over. Huidig Antwerps schepen van Onderwijs, Jinnih Beels (sp.a), is in dat geval kandidaat-burgemeester, zo verklaarde ze op verkiezingsdag. Ook na de verkiezingen spreekt Beels die ambitie uit. De ambities van de sp.a-schepen veroorzaken evenwel wrevel bij de Vlaams-nationalisten. “Ik zou liever hebben dat Beels met haar beleid in de media kwam en niet met postjes”, reageerde Antwerps N-VA-fractieleider Johan Klaps.

Volgens Meeuws levert De Wever goed werk. “Als de burgemeester zou vertrekken, dan moet diegene die hem opvolgt dat met dezelfde spirit doen. Dat zou Jinnih Beels als geboren verbinder kunnen doen, maar er zijn ook politici uit andere partijen die dat zouden kunnen. We kennen ook de verkiezingsuitslag”, verklaarde hij in VRT-programma ‘Terzake’.