“Wat voor mij telt, is ‘waar willen zij (Vlaams Belang, red.) naartoe?’, ‘wat leggen zij op de onderhandelingstafel?'”, zo liet N-VA-kopstuk Lorin Parys weten via Terzake over de mini-heisa rond kersvers verkozen Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). Parys had eerder zijn persoonlijk ongenoegen laten blijken over een uitspraak van Sneppe die in een ouder interview had verteld dat adoptierecht voor holebikoppels “een brug te ver” is. Parys nodigde Sneppe hierna uit om eens op bezoek te gaan bij zijn eigen holebi-gezin. Toch hield Parys via Terzake gisterenavond duidelijk de deur open wat de Vlaamse formatiegesprekken tussen N-VA en Vlaams Belang betreft.

De gesprekken tussen Vlaams Belang en N-VA inzake de Vlaamse regeringsformatie gaan – voorlopig althans – door. Lorin Parys – zelf homo en ouder van twee pleegkinderen en één adoptiekind – had eerder kritiek geuit jegens Sneppe omtrent een ethisch conservatief standpunt inzake gezinssamenstelling. Parys nodigde Sneppe hierbij uit om “kennis [te maken] met de andere kant van de brug”. Toch blijft Van Parys de gesprekken met het Belang verdedigen. Dat liet hij weten in Terzake.

Parys: “Vlaams Belang is fors vooruitgegaan. Dan moet je luisteren naar die partij en dat moet je ernstig doen”

“Wat voor mij telt, is ‘waar willen zij (Vlaams Belang, red.) naartoe?’, ‘wat leggen zij op de onderhandelingstafel?'”, zo vertelde Parys in Terzake dinsdagavond. “Vlaams Belang is bij de verkiezingen fors vooruitgegaan. Dan moet je luisteren naar die partij en dat moet je ernstig doen. We hebben als N-VA een probleem met een aantal standpunten van Vlaams Belang, met een aantal figuren in de partij en met hun stijl. Maar we moeten wel luisteren naar hen. We moeten horen wat zij willen op tafel leggen bij eventuele onderhandelingen.”

Via Radio 1 liet Sneppe deze ochtend nog weten de geviseerde uitspraak een “persoonlijke mening is. “De wet is zo, maar ik mag wel een eigen mening hebben.”, aldus het kersvers verkozen rechtsconservatieve Kamerlid. “Maar ik wil benadrukken: onze partij komt expliciet op voor holebi’s’, zegt ook Sneppe. ‘De holebigemeenschap moet zich niet van vijand vergissen. Radicale moslims die homo’s lastigvallen op straat zijn dat wel. Men zoekt een stok om Vlaams Belang te slaan en zal die vinden.”