Na de verkiezingen heeft de N-VA, althans op het eerste zicht, het confederalisme opnieuw uit de koelkast gehaald. “Het is tijd dat we wakker worden”, stelde Sander Loones, de communautaire specialist van de N-VA, in radio 1-programma ‘De Ochtend’. Zo betwijfelt hij of verder besturen zonder structurele oplossing de boosheid van de mensen kan wegnemen. CD&V-coryfee Eric Van Rompuy daarentegen kant zich tegen het confederalisme (van de N-VA). Zo resulteert dat volgens hem, uiteindelijk, “in het einde van België”.

Na de verkiezingen – toen Franstalig België duidelijk voor links koos en Vlaanderen naar rechts zwenkte – is het communautaire weer een ‘issue’. “Aangezien er Vlaams stevig rechts is gestemd en in Wallonië heel links, moet ons confederalisme er gewoon komen”, klonk het eerder bij Theo Francken.

Bij het confederale model vallen, althans volgens Eric Van Rompuy, heel wat vragen te stellen. Zo zal de centrale staat geen belastingen meer kunnen innen. De deelstaten nemen die bevoegdheden exclusief over. Ook de sociale zekerheid en arbeidswetgeving zal gesplitst worden in de N-VA-plannen, merkt Van Rompuy op. Dit resulteert voor Brussel in heel wat problemen. Zo zullen de Brusselaars en in Brussel gevestigde bedrijven voor een socialezekerheidssysteem moeten kiezen. Verder zullen Brusselse bedrijven meer dan één  arbeidswetgeving moeten toepassen. Uiteindelijk resulteert dit, volgens Van Rompuy, in het einde van België. “De bedoeling van N-VA is België onbestuurbaar maken voor het confederalisme. Iets wat resulteert in het uiteenvallen van België”, klonk het.

Loones: “Het is tijd dat we wakker worden”

“Het is tijd dat we wakker worden”, stelde Loones, dan weer in radio 1-programma ‘De Ochtend’. Zo betwijfelt hij of verder besturen zonder structurele oplossing de boosheid van de mensen kan wegnemen. In plaatst daarvan bepleit hij het confederalisme, een structuur waar “verantwoordelijkheid” centraal staat. “De deelstaten mogen, met hun eigen centen en hun eigen oplossingen hun eigen problemen te lijf gaan”, verklaarde de N-VA’er. “Wij stoppen met het factuurfederalisme waar iedereen maar wat doet”.

Wat de deelstaten precies zullen doen, maakt volgens Loones deel uit van onderhandelingen tussen Vlamingen en Franstaligen. Zelf pleit de N-VA voor enkel de staatsschuld, Defensie, een deel van het veiligheidsbeleid en buitenlandse zaken op het ‘confederale niveau’ te houden.

Lees meer:

Gwendolyn “Nooit met Vlaams Belang” Rutten onder druk