De federale politie zit in West-Vlaanderen met een probleem: de kogels zijn bijna op. Het gevolg? Verschillende agenten zouden niet naar de – nochtans verplichte – schietoefeningen kunnen gaan. “Ik snap dat niet. Elk jaar moet diezelfde aankoop gebeuren. En het is ook niet dat er plots 2.000 personeelsleden zijn bijgekomen, hé, zegt Joery Dehaes van ACV-politie tegenover Het Laatste Nieuws.

De organisatie van de politie verloopt in België niet volledig vlekkeloos. Zo is er een groot tekort aan politieagenten, iets wat men opvangt door de vereisten te versoepelen. Ook voormalige criminelen, ex-drugsdealers en mensen met een verleden vol verkeersagressie werden aangeworven, zo bleek eerder uit een onderzoek van De Standaard.

Naast de rekrutering beschikken de politiediensten – althans in West-Vlaanderen – niet over voldoende kogels. De reden? De aankoopprocedure werd te laat opgestart. “Ik snap dat niet. Elk jaar moet diezelfde aankoop gebeuren. En het is ook niet dat er plots 2.000 personeelsleden zijn bijgekomen, hé. Helaas niet. Die kogels zijn nodig voor schietoefeningen voor zowel de federale gerechtelijke politie, scheepvaartpolitie, spoorwegpolitie als de wegpolitie in West-Vlaanderen”, stelt Joery Dehaes van ACV-politie tegenover Het Laatste Nieuws.

“Schaarste maar geen tekort”

Volgens de christelijke vakbond heeft men nog maar 2.000 kogels in stock. “Op een schietbeurt met een team gaan er 700 kogels door op een halve dag. Het zal dus niet lang meer duren eer we ‘pang pang’ moeten roepen”, klinkt het bij Dehaes. “Er is nu intern beslist prioriteiten te stellen: politiemensen die vaak binnen zitten, moeten wachten met schietoefeningen.”