De kapitein van het vluchtelingenschip Sea-Watch 3 van de gelijknamige NGO, Carola Rackete, is door de Italiaanse politie opgepakt op het eiland Lampedusa. Dat bericht Reuters. Ondanks een verbod van de Italiaanse regering besloot de kapitein het schip met een 40-tal Afrikaanse vluchtelingen toch te laten aanmeren. Ze wordt nu onder meer beschuldigd van het bevorderen van mensensmokkel. De NGO protesteert fel tegen de arrestatie. “Free Carola, arrest Salvini”, luidt het op Twitter.

De Sea-Watch 3 lag, ondanks een verbod van de Italiaanse regering, al een tijd voor de kust van Lampedusa. Het schip vaart onder Nederlandse vlag en heeft met Carola Rackete een jonge Duitse kapitein. De 40 vluchtelingen die de NGO had opgepikt voor de Afrikaanse kust zijn in een lokaal centrum opgevangen. Volgens woordvoerder Ruben Neugebauer zouden al 4 landen hebben aangeboden om de vluchtelingen op te nemen.

“Missie geslaagd”

Rackete had via sociale media al laten weten dat ze geen ander keuze zag dan aan te meren op Lampedusa en dat ze bereid was daarvoor gearresteerd te worden. Zo geschiedde ook toen het schip aanmeerde. Italiaans binnenlandminister Matteo Salvini (Lega) is tevreden met de arrestatie. “Kapitein gearresteerd, schip in beslag genomen en NGO beboet. Missie geslaagd”, klonk het bij hem.

Volgens de Duitse NGO werd eerder deze week al de noodtoestand uitgeroepen op het schip, maar bleef dit zonder gehoor. De kapitein liet in een videoboodschap vlak voor haar arrestatie ook weten dat Italië de ontscheping van de vluchtelingen zou moeten coördineren in plaats van belemmeren.

Rackete zou in Italië tot 10 jaar cel riskeren. Daarnaast zal Sea-Watch ook een boete van 20.000 euro moeten betalen voor de inbeslagname van het schip.