Kandidaat-premier VK Johnson: “We vertrekken uit EU, deal of geen deal”

1
625

Kandidaat-premier Boris Johnson (Con.) heeft opnieuw herhaald voor de camera’s van de BBC-omroep dat het VK voor 31 oktober de EU zal verlaten, “met een deal of zonder”. Hetzelfde liet hij begin deze maand al optekenen. Hierbij garandeerde hij dat er geen harde grens zou komen tussen Brits Ierland en de Ierse Republiek. De oud-burgemeester van Londen zei echter wel dat hij hiervoor hulp zal nodig hebben van de EU, om economische schade te voorkomen. Hoe dat precies zal gebeuren, blijft onduidelijk.

De deal die uittredend premier Theresa May (Con.) onderhandelde met de EU, maar nooit door het Britse parlement geraakte, is volgens Johnson “dood”. “Ik denk dat aan de verschillende kanten van het Kanaal er een echt ander begrip is over wat nodig is.”

Boris Johnson: “Handelsschema’s om harde grens Ierland te voorkomen bestaan reeds in grote mate”

Met hoe de zaken er momenteel voor staan, moet het VK op 31 oktober de EU verlaten. Hoe dat zal gebeuren is echter onduidelijk. Aangezien Mays deal ‘dood’ is, en het volgens de EU niet mogelijk is om een nieuw akkoord te onderhandelen, dreigt een ‘harde exit’. Johnson belooft echter dat er geen harde grens komt tussen de Republiek Ierland en Brits Ulster. Hoe dat dan precies moet uitgewerkt worden, is niet geheel duidelijk, maar volgens Johnson zijn er “technische oplossingen in overvloed”.

Gevraagd of deze wel bestaan zei Johnson: “Wel, ja, ze bestaan al in feite… In zeer grote mate heb je vertrouwde handelsschema’s, allerlei soorten van formules die je kan installeren”, maar, zo gaf Johnsson nog toe, “geen enkele eenduidige magische kogel” om de situatie op te lossen.

Het is echter niet onmogelijk dat Johnson – als hij premier wordt, want hij wordt achtervolg door een schandaalsfeertje sinds een recente ruzie met zijn vriendin – toch een nieuwe deal kan bekomen met de EU. Eerdere afspraken, deadlines en ‘rode lijnen’ zijn immers al overschreden. De brexit moest eind maart al zijn uitgevoerd. Sindsdien zijn al verschillende uitstelperiodes afgesproken. Johnson hoopt nieuwe onderhandelingen te openen zodra hij geïnstalleerd is in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Het Conservatieve kopstuk hoopt hierbij dat de EU het VK tegemoetkomt met een tijdspanne waarin het status quo kan bewaard worden tot een deal uitgerold kan worden nadat de brexit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Lees ook:

EU geeft brexit nieuw uitstel: deze keer tot 31 oktober