Gewezen binnenlandminister en N-VA-topper Jan Jambon heeft in Terzake nog eens duidelijk gemaakt dat de gesprekken met Vlaams Belang en een eventuele samenwerking een goeie keuze zijn. Maar niet zonder enkele kritische kanttekeningen. “De formules [van Vlaams Belang] zijn nogal populistisch en ik denk niet dat ze zullen werken”, zo zei Jambon woensdag via Terzake. “Maar het zou te gemakkelijk zijn om ze terug in de oppositie te duwen, want dan kunnen ze verder met irrealistische toverformules kiezers trachten te lokken.” Hierdoor krijgt Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) nu ook uitgesproken steun van Jambon in zijn zoektocht naar een mogelijke coalitie met Vlaams Belang.

Bart De Wever is deze week begonnen aan de derde ronde van gesprekken met Vlaamse partijen om een regering op het Vlaamse niveau te vormen. Ook het rechtsnationalistische Vlaams Belang hoort daar opnieuw bij, enkel de communisten van de PVDA zijn er reeds afgevallen. Over de inhoud van de gesprekken wordt echter zedig gezwegen.

Jambon: “Moeten VB verplichten om verantwoordelijkheid te nemen in plaats van ze te laten bombarderen vanuit de marge”

Desalniettemin heeft N-VA-coryfee Jan Jambon woensdag wel wat kritische observaties gemaakt, maar tegelijkertijd bevestigd dat het daarom net nodig is dat er met Vlaams Belang gepraat en gewerkt moet worden. “Vlaams Belang heeft een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer, maar ik denk dat de formules nogal populistisch zijn en dat ze niet zullen werken”, aldus Jambon die werd geïnterviewd op de markt van Bilzen. “Het zou te gemakkelijk zijn om ze ‘d’office’ terug in de oppositie te duwen zodat ze verder met irrealistische toverformules kiezers kunnen trachten te lokken.”

Daarom vindt men bij N-VA dat “we moeten kijken of we met Vlaams Belang akkoorden zouden kunnen maken, zodat ze kunnen aantonen of hun formules al dan niet werken”, zo klinkt het nog. “Zo zijn ze zelf ook verplicht zijn om verantwoordelijkheid te nemen in plaats van te bombarderen vanuit de marge.”

Een regering met Vlaams Belang vormen is echter moeilijk, gezien zowel CD&V en Open Vld al heel duidelijk hebben gecommuniceerd niet met de rechtsnationalisten van het Vlaams Belang te willen werken – hoewel binnen die partijen daar wel wat gemopper over is te horen. Wat eventueel wel mogelijk is, is dat een minderheidsregering op de been wordt geholpen. Dat kan er een zijn met kabinetten van N-VA en Vlaams Belang, met bijvoorbeeld gedoogsteun van Open Vld, maar ook (en misschien realistischer) een regering van N-VA-ministers en Open Vld-ministers met gedoogsteun van Vlaams Belang. Afwachten.

Lees ook:

Vlaamse minderheidsregering met Vlaams Belang en N-VA?