Een reeks nieuwe Amerikaanse sancties, onder meer gericht tegen de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei, betekenen volgens Teheran het “permanent afsluiten van de weg naar diplomatie”.

De Verenigde Staten beslisten maandag om een reeks nieuwe “harde” sancties in te voeren tegen de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei – Khamenei is zowel de hoogste geestelijke als de hoogste politieke leider in Iran. Daarnaast worden ook acht hoge officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) getroffen door sancties. Later zal ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif aan de sanctielijst worden toegevoegd.

“Amerikaanse regering is mentaal achterlijk”

De Iraanse president Hassan Rouhani noemde de sancties “schandalig en idioot”. “U sanctioneert de minister van Buitenlandse Zaken gelijktijdig met een verzoek om besprekingen?”, vraagt Rouhani. Volgens hem wordt de Amerikaanse regering getroffen door “mentale achterlijkheid”.

Washington D.C. wil de druk op Teheran opvoeren nadat Iran vorige week een Amerikaanse drone neerhaalde. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zijn de sancties  “sterk en proportioneel antwoord op de steeds provocerendere daden van Iran”. Hij wil door middel van de sancties Iran naar de onderhandelingstafel dwingen.

Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de nieuwe sancties echter “de weg naar diplomatie permanent gesloten”. “Het opleggen van nutteloze sancties […] heeft de weg naar diplomatie permanent afgesloten. De wanhopige regering van Trump vernietigt de gevestigde internationale mechanismen voor de handhaving van de wereldvrede en veiligheid”, klinkt het.